Wednesday, February 24, 2016

Resipi Pisang Cheese


SALAM



Baru sedar last entry ialah pada bulan November tahun lepas. Kah! (gelak satu je sebab tak lawak pun kan) Sebenarnya nak sangat menulis tapi apakan daya..... kerja mengatasi segalanya. Nasib masih mampu bukak mata.. 


Cerita ni last weekend, saje nak letak kat blog hihi (nak tunjuk lah, aku buat something gak) Last weekend aku teringin pisang cheese, hr sabtu tu aku siap search kat insta mana nak beli pisang cheese. Lepas tu teringat thegorpis kat bangsar . Yeke bangsar? Tak kisah lah yang pasti KL. So ajak lah yaya... masa tu tengah lunch...

"Yaya, jakg kita pergi gorpis jomm"

Yaya mcm biasa, ok je dia tu kalau ajak jalan. 

Mama jeling.

"Jangan nak mengada lah.... petang nanti mama goreng pisang"


Ouchhhhhhhhhhh.... harapan terkubur... Aku kalau nak p mana mana tapi mama and baba mcm berat hati, aku memang tak pergi. Sebab takut sangat pape jadi.. kalau boleh nak semua pun ada restu parents. Lepas dah kene fire dengan mama tetbe rasa, why not buat sendiri je.. Aku pun terus siap ajak yaya p TESCO.. Kalau pasal makan laju je kan... Petang tu aku buat dengan yaya.


So.. ini steps nya.. Jangan tanya ni pisang apa.. Aku main buat je...


Kopek pisang. Lagi kecik and nipis lagi bagus, nanti crunchy je..



Potong butter



Masukkan butter dalam kuali



Goreng pisang nya dengan tepung gandum, tepung beras, kunyit sebagai pewarna and garam




Then, grate cheese tu.. beli yang jenis Cheddar Block.. Senang sikit and make sure cheese tu keras. Senang nak buat nanti..



Letak susu manis and chocolate rice.


 Taraaaaaaaa!!!




Walaupun rupa dia tak cantik, tapi rasa dia memang meletoppp!!!! Yang pisang tak letak cheese untuk Mama, Baba and atok pun rasa lemak, sebab goreng dengan butter. hehehhe..


Nomnomnom... bai.

#apaajmasak : Resipi Ayam masak Kicap dan Sawi Oyster

Salam Baru nak start menulis balik sebab dapat laptop baru dari IBM hahahhaha perangai kan. Btw aku dah pindah rumah sendiri. Ma...