Wednesday, February 25, 2015

Best Lotion EVER



SALAM



Sekarang panas giler kan? Macam panas giler nak mati. Macam panas sampai pening kepala. Macam panas sampai nak lempang muka orang. Amboi panas betul hati sambil menaip ni kan... HAHAHA... Bila panas memang kena minum air banyak. Kalau tak kulit kering. Aku kadang2 sampai boleh rasa kulit aku sangat kering and kesat mcm kertas pasir. Over ekk..



So dah kesat kasar bagai kena lah pakai lotion. Lotion kat muka bumi ni memang banyak kan.. So untuk tahu yang mana bagus... ada beberapa bahan di dalam lotion tu yang perlu di ambil tahu...



1) Ceramides
2) Essential fatty acids (Olive oil, avocado, almond oil, and shea butter)
3) Glycerin, glycols, and polyols (propylene glycol and butylene glycol)
4) Hyaluronic acid
5) Sodium PCA



Aku tak reti lah nak terangkan satu2 benda ni sebab kan istilah sains. Hoho. Kang salah terang kena cerca plak...  Aku pun saje lah tengok apa kandungan lotion yang aku guna. TARAAA!!! Ada lah sikit sikit yang ada. hehehe.














 Pilih lotion anda yang betul okay.. Kbai.


Tuesday, February 24, 2015

Resipi Tom Yam Ayam, Telur Bungkus, Kailan Ikan Masin



SALAM



Tajuk aku memang straight to the point betul ek.. hahahaha.. senang kan nak tahu resipi apa.. So, aku masak ni bila Mama dengan Atok balik Jeram.. Alang alang atok ada so Mama bawak dia balik Jeram, aku memula ingat Baba pun ikut sekali so dalam otak aku masak biasa2 je oklah.. Sebab baba tu komen dia boleh tahan bernanah telinga gak dengar... HAHHAHA



Tapi sangkaan aku meleset... so kena lah masak sajian lengkap. Chewah... Tengok2 ada ayam.. terus terfikir nak buat tomyam.. Sebenarnya sebab fav food aku kan! Godek2 lagi tengok ada beberapa bahan tak ada.. So kejutkan Wan...


"B.. you nak I pergi sendiri ke beli barang atau you pergi beli..?"

"Kita pergi sama sama"


HAHAHAHAHAHA. Memang lah suamiku begini.


So... ini resipi nya...


Tom Yam Ayam




Tumis bahan kat bawah ni..


Bawang Merah
Serai
Halia
Cili padi (tumbuk dulu)
Daun Limau Purut
Perencah tomyam


Bila dah agak2 masak... curah air kiub ayam..  
Masuk kan air setakat mana kau nak...
 Masukkan sayur..
Masukkan ayam...
Garam...


SIAP


Telur Bungkus






Ayam 
Mixed Vege
Bawang
Perencah Tomyam
Cili


Ni first time aku buang telur bungkus so aku main tibai jekkk HAHHAHA..

Masak dia senang je, macam goreng biasa.. goreng bawang and cili.. 
Masukkan perencah tomyam
Masuk ayam
Masuk mixed vege
Garam


Lepas tu asingkan... goreng telur plak.. then letak isi tu atas telur then bungkuskan dia...


SIAP



Kailan Ikan Masin





Sebab sajian lengkap kan so kena masak sayur walaupun dalam tomyam dah melambak sayur.. 


Ikan Masin Jeruk
Cili Padi
Bawang Merah
Bawang Putih
Sayur Kailan


Goreng bawang cili 
Takyah garam, ikan masin tu dah boleh membunuh dah masin dia
Then masukkan sayur


SIAP




Komen Wan," Kenapa telur bungkus nya kering?"



Baiklah... nanti saya curahkan air biar basah kekkekee


Kbai.

Supplement Kesuburan



SALAM



Masa aku pergi jumpa Dr Natasha tu dalam goodie bag dia ada bagi satu supplement ni. Dia kata memang elok.. tapi bila tgk apa kandungan ubat tu mmg elok pun..hehehhee.. LENGKAP... Walaupun belum pregnant its good bila kita amik supplement kan...



So, this is it! :)





Harap harap ada faedah yang berguna dapat di badan iolss...


Sebotol ni harga dia RM 56. Ada 30 biji...


Kbai.


Tuesday, February 17, 2015

Masak


SALAM




Masak. Memasak. Benda ni memang sangat penting eh? Aku sejak kawen taklah everyday masak, boleh kira dengan jari jugaklah berapa kali aku masak. Biasa weekend je. If dekat rumah in laws aku memang tak masak sbb aku tatau buka api guna lighter (-___-) saya tahu saya krikk krikk...



Tapi kenapa masak ke tak ni menjadi suatu yang sangat penting? Macam kalau kau tak masak kau adalah isteri yang hina. Maafkan aku lah kan pada yg selalu masak. Aku bukan nya taknak masak, tapi kesempatan aku tu takde. Aku pergi keje gelap, balik pun gelap... what do you expect? 



Walaupun aku tak masak, tapi benda lain aku buat... basuh toilet dua hari sekali.. kau ada? Kira Wan takyah fikir dah benda lain... dia tahu every week je cadar berganti, dia balik kelas semua dah siap.. So apa big deal nya sangat kan.. the thing is aku tahu masak cuma aku takde kesempatan....



Aku tak rasa pun if kita tak masak suami tak sayang.. Suami cari lain... tu memang laki kau gatal. Jangan jadikan itu alasan.. Kerja sama penat, so kena faham.. Give and take.. Aku nasibaik Wan ok. Bagi aku lah selagi aku mampu buat walaupun aku penat aku akan buat... tapi if sampai aku mintak tlg tu memang aku tak larat lah tu.... 



Balik kerja dah lewat... uruskan order toujours lagi.. nak balut2... then update collection baru dari supplier... macam2.. selalu sedar2 ehh dah pukul 1130... zzzzzz dah ngantok.. Tapi aku tahu sebenarnya aku boleh buat... nanti dah ada rumah sendiri... anak2 insyaALLAH... Aku akan cuba sehabis baik....


Kbai dah habis membebel... Gambar takde... yelahh jarang masak kan.. nak letak gambar apa... puih



Tuesday, February 10, 2015

Bahu Peti Ais dan si Wayar Ternoda



SALAM



Tengok tajuk mesti cam errr amenda laaa ni kan... Mai nak cete...


Weekend lepas, masa Wan pergi kelas, aku pun cerita lah dengan Mama, baba, yaya and nana yang aku pergi spa... Family aku memang tahu pun aku ni jenis banyak angin... 


Aku : tukang urut tu kata kat Angah yang angah banyak angin, lagi2 part bahu ni.. memang sakit gilerrr masa dia urut..


Mama : Tu la memang bahaya nanti jadi FRIDGE SHOULDER...


Semua cam krikk krikkk masa tu..


Aku : HAHAHHAHA maksud mama Freeze ke?? takleh bayang peti ais atas bahu..


Pastu semua gelakkkkk...


Mama : Ala... lebih kurang lah tu....






Nama penyakit tu sebenarnya frozen shoulder....


****************************************************


Cerita kedua...



Hari Sabtu sebelum p kelas aku ajar Wan english.. Dia ada kelas english kena buat presentation apatah... dia pilih pasal nak pasang loceng... takpe.. layankan...


Aku cakap dia taip... aku cakap dia taip...


Aku : Wrap the wires with a short length of electrical tape....


Dia pun taip... 


Aku : Wrap the ends of each of the wires to the positive and negative terminals


Wan : Yang, eja wrap tu mcmana...


Aku : W-R-A-P  napa? u eja cane?


Aku pun tengok slides dia...


R-A-P-E

R-A-P-E


RAPE THE WIRES WITH A SHORT LENGTH....


Aku : dah kenapaaaa nak rogol wayar tu...


Wan : Alaa teacher jangan marah... 


eeeeee geram tauuuu darah tinggi cikgu mcmni.... HAHAHHAHAHA..


Kbai..

Friday, February 6, 2015

Poise Organic Wellness Studio



SALAM



Minggu ni adalah minggu letih... last month punya end of week Wan memang busy gila.. balik keje pukul 5 pagi maka nya aku pun terabai chewahhh HAHAHHAA..



So kami decide nak amik cuti Isnin 2nd February 2015 tu untuk rehat... Wan lagi over cuti isnin sampai rabu HAHA.. takpelah kesian dia.. So sebab dah penat kan.. aku cam fikir.. why not pergi spa and release tension.. longgar2kan urat.. wahh curlas tol kau release tension..mesti ada yang kata apasal tak mengaji... tu utk tenangkan hati....



Aku pun pilih lah spa yang dekat dengan rumah Ampang.. So ni paling hampir and best(based on the website)



Isnin tu pun kami pergi lah.... Sesat ekk guna Waze.. aku dah gelabah tet dah sebab dah lambat HAHA.. last2 aku call spa tu, dia yang tunjuk jalan.. sampai2 je.. aku dgn Wan cam krikk krikk.... 



"B betul ke ni tempatnya?"

"Mana i tahu... you yang booked"



Aku pun call orang tu.. rupanya betul HAHHAA.. SUMPAH mcm haunted house.. Gambar bawah ni cantik gakla... Masa aku p tu penuh lalang... errrrrr








Bila naik atas je... WALAHHHHHH lain sangat dengan luaran nya... terkezut mak enon... Sampai2 je dia bagi air pandan... Wangi.. Lepas tu terus foot scrub.. tapi cuma air panas letak garam kot... rendam 10 mins... lepas tu lap2 terus masuk bilik...



Sebab kami couple.. so dia bg bilik couple.. baru lah best kan.. hehee.. Yang belum kahwin jangan mengada nak bilik couple okayy sbb kne bogel2 bukak baju... dah kawen takpe.. di galakkan... HAHAHA...



Masuk bilik je dia swuh tanggal baju pakai kain batik... org lelaki pakai boxer.. dia swuh steam 20mins.. dgn suhu 40 darjah celcius... gila kau panas nauzubillah... Aku da la asthma.. agak2 tpt tu dah berwap sangat... aku bukak pintu nya.. kang mati plak masuk kosmo..


 Ni gambar dari phone aku.. hehe




Yang tepi tu pintu kaca tu tempat steam...




Bilik kami urut..



Lepas dah steam.. masuk bilik untuk scrub... dia pakai scrub beras campur serai campur apatah.. untuk buang angin.. lepas dah scrub dia balut dengan plastik.. biarkan 15mins... Lepas tu dia swuh mandi...



Lepas dah mandi wangi wangi... maka mula lah sesi urutan... YA ALLAH sedap gila akak tu urut tapi aku bising sebab sakit.. badan aku banyak angin dia kata... adoiiii dia kata kena urut seminggu sekali at least.. habis kak duit aku kering kang asyik nak layan spa kau jekkk.. Dalam sejam dia urut... memang badan, kaki, pungkoq and buah dada dia urut. Lepas ni aku nak pi urut buah dada plak sebab dah tahu akak tu buat sedap kan... (mesti ada yg geli) HAHAHAHA..


Lepas dah habis semua sesi dia bagi kami minum air halia... SEDAP! Dengan tak malu nya aku tanya resipi...


Resipi teh halia kebaboom meletop mengeletarr


Teh
Air Panas
Halia hiris
Serai dititik


Didihkan... lepas tu minum... Piauuuu..



Memang sangat sedap lepas urut tu... Akhir kata spa ni best walaupun nampak macam haunted house.. Pekerja dia baik :)



Poise Organic Wellness Studio
Jalan Ampang Hilir, 55000 Ampang, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur 
03-4252 2288


Siapa yang sesat masa nak p boleh lah call aku. Kbai.



#apaajmasak : Resipi Ayam masak Kicap dan Sawi Oyster

Salam Baru nak start menulis balik sebab dapat laptop baru dari IBM hahahhaha perangai kan. Btw aku dah pindah rumah sendiri. Ma...