Monday, October 27, 2014

Tanda tanda Anda Tertekan



SALAM!!!


Tajuk di atas mungkin ada kaitan dengan aku, mungkin dengan korang... well... siapa yang tak pernah stress dan tertekan kan? Ada org boleh handle tekanan dengan baik, ada orang tak. Ada jugak orang kadang-kadang tak sedar pun yang dia stress. Yang ni memang bahaya. Macam bahaya bila Amni baru dapat gaji pastu dia terus online shopping. Bahaya bahaya.



Stress/depress ni boleh berpunca dari pelbagai sebab. Contoh kalau aku, aku stress bila orang asyik tanya aku bila nak pregnant. Ada orang stress duit takde, keje takde dan lain lain. Ahh mcm mcm lahhh semua stress... lakk tak masal ekk..



Antara tanda2 korang tengah depress :



Pernah tak selalu korang tiba tiba nangis tanpa sebab. Kalau sekali sekala tu mungkin lah takpe. Tapi kalau kerap sangat.. tu mungkin tanda2 korang tengah depress. Korang maybe try utk tak nangis tp sometimes korang tak boleh control... 




So macam biasa lah, contoh guna diri penulis... Aku pernah dlu beberapa tahun lepas, masa tu baru lepas clash yang paling bangang kat muka bumi ni. Clash thru whatsapp. Bodoh kan? Tak gentleman langsung. Rasa mcm speechless gila, dua hari tak makan (tapi tak kurus pun)... Setiap kali naik bus nak balik rumah, mesti tetbe air mata mengalir... Jenis mengalir menangis takde bunyi... Sedih wehh sebab mcm di putuskan dengan sebab yang bangang gils (aku pun lupa sebab apa, npk sgt mmg reason bangang) Mati lah kalau laki tu baca ni.. HAHAHA Pergi mati laaa LOL. Tapi seminggu jela mcmtu, lepas tu okay. Alah clash je pun, bukan hilang koleksi heels kannnn hehe








Orang yang depress ni biasanya dia akan rasa dia bersalah, helpless gila and tak berguna. Yelah, macam kau dah tak mampu sangat nak hadapi benda tu.. Rasa bersalah yang melampau. Sometimes takde apa pun, tapi sebab dr dalam diri kita sendiri yang rasa mcmtu. Bila dah asyik rasa serba tak kena, mula lah nak marah je. Jangan terkejut lah kalau orang yang sebelum ni korang kenal sebagai seorang yang baik, cakap lemah lembut tetbe jadi seorang yang pemarah. Kalau perempuan maybe lah takde sampai pukul2 ke apa, tapi kalau lelaki, ada kebarangkalian lah. Aku tak cakap semua, tapi ada sesetengah.




Bila kita depress, kadang-kadang benda ni kita tak expect pun. Kita akan hilang selera makan, sakit kepala, sembelit mcm mcm lagi lah. Bila dah jd mcmtu, kita cam lemau. Malas nak buat pape, malas nak tunjuk minat, malas nak ambil tahu.. Eh semua malas lah pendek kata. HAHAHA. Ada tu yang sampai memencilkan diri ada yang tak boleh tidur. Aku perasan ada kawan2 aku yang clash dgn bf ke gf pastu kurus... haa tu sebab depress lah tu.. Takde selera bagai.. tapi ada gak yang terbalik.. Semua bergantung pada individu itu sendiri.




Sebenarnya nampak mcm remeh sangat kan? Ala stress/depress je, tapi benda tu sebenarnya akan lead ke benda lain yang kita tak perasan pun. Tapi sebenarnya berlaku pada diri kita. Biasa lah manusia, kalau benda yang bukan kehendak dia je, kita akan jd denial. Padahal......




Nasihat aku kalau stress kita kena kongsi. Share je dengan siapa2 yang rapat dengan korang, samada kawan ke apa ke. Aku dlu, share dgn kawan aku. tapi bila tahap yang mcm takleh blah mcm clash yang bangang tu, aku ngadu dekat Mama. Memang menangis lah kat bahu Mama, rasa helpless gila.. Mama juga..... yang tenangkan.. Nasihat Mama, lelaki tu yang rugi sbb tak dpt Angah and ALLAH nak yang lebih baik utk Angah... OMG memang pun suami saya is billion ways better OKKKKK... MEOWWWW... Thanks Mama...



Korang jangan simpan2 eh? Nak cerita dengan aku pun boleh :) Ok baiiii







Friday, October 24, 2014

Bila asyik ke toilet.....



SALAM!!!



Bila cakap melabur mesti org skrg dah faham kan... Bukan yg melabur bursa saham tu okay ni melabur yg plup plup.. HAHAHA... Aku dlu ada masalah nk buang air besar sbb perut aku payah digest makanan yang complex. Skrg oklah, tapi bila dah selalu sangat pedih la plak khennn... Tapi dia bukan cirit.. ehh boleh ek discuss pasal bentuk plak.. HAHA. So kat sini ada beberapa jenis makanan yang mmg mengundang kekerapan korang pergi ke toilet... 



Firstly, kena alert, cuba amik perhatian sikit dengan benda2 yang korang makan.. 




Benda paling aku sensitive sekali ialah susu. Minum susu je aku akan buang air besar. So bila dah asyik buang air besar, aku kne stop minum susu, mcmtu lah... Ada yang kata aku lactose Intolerance... Kalau aku minum susu Anlene, memang lpstu pening and muntah2.. Kalau rasa takleh minum susu, minum susu soya pun okay...




Ada sesetengah orang, makan certain sayur perut berangin... Biasa nya sayur yang tinggi serat mcm brokoli, kobis, kobis hijau, karot dan lain lain.. so bila tgh asyik nk berak jgn makan sayur ni, makan lah kacang buncis ke, daun pegaga ke suami sendiri ke eh?  Kenal pasti apa sayur yg akan buat korang buang air besar, then pepandai lah... 




Dari segi buah ialah apple, prune, kurma dan kismis. Ni semua buah yang tinggi fiber. Kadang-kadang aku makan buah prun ni takde efek pun HAHAHA. So makan mcm mkn kerepek. Mungkin orang lain, lain efeknya kan? So take note lah...



Dari segi bijirin dan kekacang, makanan mcm barli, nasi perang, oat, roti wholemeal tu semua mmg byk fiber, so kurangkan kalau tgh asyik nak melabur. Ada haritu Mama cakap, roti putih tu sebenarnya tak elok, sbb dia dah di bleaching sebab tu jd putih. Ala ala rambut Eina Azman. ehh tak masal ekk... So kalau boleh sebelum beli roti baca dlu tulisan tu, derang ada cakap.. roti mana yang tak bleaching. Kepada yang malas baca, takpelah, beli insurans siap2 kalau sakit senang.






Last but not least, makanan pedas, rempah ratus pun adalah penyumbang gak dalam acara berak memberak ni kan. Kalau rasa macam tak tahan pedas, better jangan makan sbb if perut ko tak tahan, mmg membuang je keje nya. Kalau dah mmg cirit-birit memang taklah kau boleh makan makanan pedas. Makanan yang memang sedia pedas, aku rasa Indian, Mexican dan cili padi. HAHHAHA. Tapi cili padi taklah pedas sangat... Aku rasa kalau Mexican dia pedas cam pijar perghhhhhhhhh. Mula lah kan rasa nak tampar orang sekeliling HOHO.



Ni selalu aku nampak dkt Chili's dgn TGI tp aku xpnh makan... sedap kerrr




Last but not least, ada sesetengah orang yang kalau minum kopi dia rasa nak berak.. HAAAA siapakah?? Aku lerr tu... tapi best apa.. haha cuma bila dh tahap cirit birit tu tak syok lah kan... So kalau cirit birit jgn minum kopi, selalu aku dengar orang kata minum teh pekat... Kalau Wan makan pil chit ke teaun... Sukati kau je kan eja camtu..



Apapun, take care... aku skrg minum Lacto-Fiber ni.. memang best wooo.. Bila berak tak rasa mcm berak sbb takyah teran and tahi lembut BAHHAHAHA. Tahu2 bowl penuh jerrr Euww haha tapi betul ni.. Tak tipu...







Organic Lacto-Fiber
300gram (dlm bekas)
RM 129

Organic Lacto Fiber
12 peket x 10gram
RM 59







Contact 012-2024943 kalau nak beli :) Kbai

Tuesday, October 21, 2014

That Feeling.....



SALAM!!!!!




Tajuk entry mcm tajuk clash dgn bf je HAHHAA. Dah kawen mmg takde makna nya nak clash, gaduh2 watpe satg tidur sama gak.. Buang masa uolsss... Sebenarnya tajuk ni mcm sedih, eh bukan macam... memang sedih pun......huhu




 Pertama kali aku rasa sebak mcmni, sebab bulan ni jugak aku pergi berurut semua. So rasa mcm usaha tu dah lebih, tapi mungkin belum cukup....  Memula tak lah nak nangis, tapi bila peluk Wan... haaaa memang mengalir lah....
Mood
October 21, 2014 01:46 am
You reported feeling frustrated, sad. Frustration is normal - there's only about a 20% chance of getting pregnant in any given cycle, so it might take a few before you see a positive result.

"Jangan sedih... Kita try lagi..."
*air mata mengalir*
"Kesat air mata tu, I sayang you"
Wan peluk kuat kuat.....




 YA ALLAH terima kasih bg suami yang baik mcmni.. Sebak... Kalau nak di ikutkan memang aku yg lg nampak sedih.. Wan dia rileks je, sebab dia kata rezeki ni ALLAH bg sama rata. Kalau kau kawin, tak semestinya kau kena dapat anak.. tp siapa yang taknak kan... Aku akan cuba untuk positif.. Sebelum2 ni aku positif je, tapi sebab bulan ni usaha lebih... dr habis period September haritu... Takpelah belum rezeki lagi.....






Okbai..











Thursday, October 16, 2014

Perencah Ikan Bilis



SALAM!!!


Seperti yang semua org sedia tahu, aku lepas kawin duduk rumah parents aku and in laws aku lagi. Means kitaorg take turns. So sekejap Klang, sekejap Ampang. Aku happy je, mcm dah biasa. Mana2 pun rasa mcm kat rumah sendiri. (MUKA TAK TAHU MALU KAN)



Disebabkan aku dok dgn parents aku, aku memang jarang masak, yelah aku balik kerja pukul 8, 9, or sometimes kul 12 pun ada if Wan ada breakdown. So nak masak tu memang sesuatu yang mustahil bin ajaib. Ni aku ckp psl weekdays ok. Kalau weekend mama aku takde, aku lah yang masak. So last week, parents aku pergi Penang, sah2 lah aku kena masak. HUHU..



Yang best nya, aku memang excited lah setiap kali nak masak. Lepas tu aku ajak Wan pergi tesco. Wan tanya nak masak apa. Aku cakap masak nasi goreng. Pastu dia kata, masak nasi goreng kampung lah... Nasi goreng kampung ada ikan bilis crunchy... Aku cam OK.. boleh sajerrr... Pastu p lah kat tpt perencah nasi goreng. Being me, aku malas nak fikir, kalau nak beli tu, aku beli je semua. Aku cari perencah nasi goreng kampung. Wan swuh amik yang adabi. 



Lepas dah amik, aku nak amik lagi yang cap Maggi. Pastu Wan cm pelik...



"Nak buat apa tu?" 
Aku ckp "Nak masak lah kan nak masak Nasi goreng kampung" 
"Kan D dah amik yang tu" 
"Alah... ni mcm best......" 
"Yang ni je dah cukup..."
"Alaa ke nak amik yg ni (perencah Adabi utk 6 org makan)"
"Eh kita berdua je... tu byk sgt..."
Muncungkan mulut...................
"Oklah amiklah yang Maggi tu"


HAHAHHAHAHAHA.






Aku adalah manusia yang tak suka bila benda kurang, biar banyak/lebih takpe. Tapi kadang2 tu cam membazir sebenarnya huhu. Lepas tu petang tu Wan dh kenyang makan cucur bilis, malam tu kami tgk movie sampai kul 11... Baru aku masak.. Kesudahannya memang takde nasi goreng kampung nak berbilis bagai... Aku letak fishball dgn telur je.. tapi still sedap... KOT, aku kan tak makan nasi so aku tak berapa nak ingat nasi goreng kampung tu letak apa HOHO...



So kesimpulannya, weekend tu...



BREAKFAST

Aku goreng keropok lekor. (Ok ni bukan masak sangat lah)


LUNCH

Ikan pari berlada (ni Mama masak malam sebelumnya)
Telur Dadar (Ni aku masak) HAHAHHA
Air Sirap (Ni aku buat OK like buat sirap.. bukan bancuh sirap poyo kan)


TEA TIME

Cucur bilis (Ni aku masak)
Kopi Ais (Ni aku bancuh)


DINNER
 
Nasi goreng entah apa lah (Ni aku masak)




Aku harap selalu lah aku dapat peluang nak masak. Sebab bila tgk Wan makan jd seronok. Yang cucur bilis tu banyak gila dia makan... :')


Kbai.








Wednesday, October 8, 2014

Apa Apa aje



SALAM!!!



Sejak kawin ni, jadual aku penuh semacam. Yelah sebab dlu ikut jadual aku je, skrg dah campur dengan jadual Wan.. YA AMPUN... fenin kadang2 nak masukkan plan2. And kebiasaanya, kitaorg memang utamakan family dulu. Memang takde sangat lah masa kami berdua-duaan kecuali dlm bilik HOHOHorlicks...




Lepak dengan kawan2 hari kerja.



Last 2 weeks, kami berniaga dekat The Curve, sambutan hari Sabtu okay. Hari Ahad kurang sikit. Orang berehat kat rumah KOT. hahha..



 Menjahit di tepi longkang.. Paisley mmg handmade.. 
Keje aku jaga QC and jahit menjahit.. Biasa lah aku kan pandai buat kerja2 perempuan ni PUIH...



 
 Suami yang selalu membantu..



 Petang tu Wan bawak anak sedara dia, maka upah lah ni.. Happy dia. hehe.


 
 Menumpang lepak tak memasal.. HAHAHHA..



Esok nya patut berniaga lagi, tapi aku p wedding dulu.. Anak makcik aku dekat Bukit Jelutong. Masa tengah wedding tu, Wan dapat berita pakcik dia meninggal... Maka kami pun berlari ke Shah Alam.. Sampai malam kul 11.... terus p Selayang celebrate birthday anak sedara Wan..Sampai kul 1 pagi... Ha kau pack takkkk mcm nak tercabut badan aku wiken hrtu..






 Wiken ni plak, kami dok umah je sbb penat.. Lagipun kan raya haji.. So kami cuma ulang alik Klang-Ampang jelah.. Makan mcm2 hehe...


Sampai umah Klang... Aish ada...



 Kesian budak comel ni duduk rumah je.. hehe.. 



 Maka kami bawak Aish jalan jalan..


HAHAHAHHAHA muka blur gila... Tapi yang paling best... Aku dah launch kedai online terbaru aku.  @theshophaven . 


Thank you Encik Wan sbg penyokong tegar saya. MUAH!!!


Thank you Family and friends.


Thank you En Hafiz sebagai rakan kongsi.. Payah ekk nak cari nama.. Ketandusan idea aku. Kedai ni kecik2 je dulu sebab modal pun kecil. HAHAH takpe belajar dari bawah =D








FOLLOW OK. Kbai.


#apaajmasak : Resipi Ayam masak Kicap dan Sawi Oyster

Salam Baru nak start menulis balik sebab dapat laptop baru dari IBM hahahhaha perangai kan. Btw aku dah pindah rumah sendiri. Ma...