Tuesday, December 31, 2013

Azam Tahun Baru 2014


SALAM!!!



Wah! Esok dah 2014. Gila lah.. sekejap je. So mcm biasa lah, bila tahun baru, azam pun baru. Padahal azam2 tahun lps2 tak tahu lah tercapai ke tak sebab lupa apa yang aku azamkan (-___-) 



Apapun, tahun 2014, nak diet dah tak masuk dalam azam dah sbb apa yang aku makan skrg pun, walaupun tak diet tp mmg mcm diet. Tsk Tsk. So diet, nyah kau dari kisah hidupku. You are so yesterdayyyyy...



***Ok tukar mood***



Aku ni manusia yang suka fikir, fikir, fikir macam2 and selalu nya aku suka fikir jauh. Lagi 3 bulan status dah nak tukar, serius aku cakap perasaan aku memang bercampur baur. Macam2 rasa ada and mostly rasa sedih sebab aku rapat sangat dengan Mama. So bila fikir nnt dah tak nampak Mama hari2, benda tu je dah buat aku sebak. (menangis) dasar ciwek. Selalu aku akan sebak dan menangis bila aku sorang2, and of koslah masa dlm bus nak pergi and balik kerja, sbb 4 jam kan atas bus.



Ada sampai satu hari tu, aku tengok je muka Wan. Lepas tu....



Wan : Kenapa D?
Aku : Sedih lah nak kawin... You tahu kan, kalau perempuan kawin, dia dah bukan milik ibubapa dia. Dia dah jadi milik suami dia. (masa ni tahan air mata dah)
Wan : Tahu.. Happy lah kan kita nak kawin.. 
Aku : You janji jaga I baik-baik b.. (sebak nak mampus masa ni sbb igt Mama and Baba)
Wan : I janji. Walaupun you bukan yg pertama dlm hidup I, tapi you lah yang terakhir untuk I dan selama-lamanya.
Aku : Hmmm... baiklah... *senyum tp mata berkaca*


 
Aku tak tahu lah aku sorang je ke yang rasa mcmni ataupun ada lagi bakal-bakal pengantin yang ada perasaan sama macam aku. Serius sedih. Macam bila fikir sikit je pun ko dah boleh mengalir air mata. WAAAAAAA!!!!! Nasib kawin orang Ampang je, kalau Kelantan ke apake kena dok sana mmg tak dapat aku bayangkan.



Maka nya, azam tahun baru aku ialah nak jadi isteri yang solehah dan baik untuk Mohd Rithuan bin Shahaini. Supaya biar parents aku senang hati tengok aku happy dan tak risau. Lagipun, isteri yang baik tu di janjikan syurga :') Maka nya skrg aku nak belajar menjahit, masak dah pandai dah, kemas rumah dah, oklah tu... HAHAHA. (td sedih tetbe gelak besar, tah pape) Aku nak jd isteri serba boleh macam Mama. Sangat kagum.... tapi bab tanam2 bunga tu mcm payah sikit lah... krikkk krikkkk. Eh jap, isteri je ke?? Ibu?? eh, tak sempat.. tu jadi azam 2015 lak...



YA Allah permudahkan lah segalanya. Amin...
 






Thursday, December 26, 2013

Alahan dan Akibatnya


SALAM!!!




Aku baru perasan yang aku tak buat entry pasal benda patut buat untuk dua bulan dah. Krikkk Krikkk. Mesti aku busy sangat kan, sampai aku lupa. Kekkeke. Takpelah, nanti kita qada' kan post2 tu. Boleh saje kan? Sedangkan air yang dicincang takkan putus, apatah lagi post2 tu kan? Erk.



Berbalik pada tajuk di atas, aku pun cam celaru gila entah sejak bila tiba2 aku ada alahan. Stress ok. Aku rasa dah 6 bulan kot ke lebih? , first aku tahu aku kena alahan bila aku makan seafood, bibir bengkak, and tumbuh (tumbuh pun boleh) macam biji air bisa. And bila biji air tu meletup, keluar darah..... Sila bantu lap air mata aku... Sangat sakit ok.. Maka aku pun pergilah clinic, sekali doktor tu kata alahan, and dia bg ubat. Tapi mcm tak baik2.. Last2 aku pergi clinic lain... And apa yang lebih memeranjatkan aku. ubat yang doktor sebelum ni bagi SALAH!  (-___________-)



Lepas dh tak boleh makan seafood, aku makanlah benda lain.... And, makan punya makan, aku discover yang aku takleh makan processed food and telur juga. Nak meraung rasa sbb telur and sosej adalah kegemaran saya juga. Habis nak makan apa?????!! Makan angin jelah camni hoho.



Kalah Angelina Jolie. Takyah suntik uolsss, makan seafood jek.



Disebabkan dh cam agak takleh blah alahan aku ni, mama and baba suruh aku gi specialist sbb mama kata pelik, selalunya alahan berlaku dari kecik. Ni dah tua bangka baru nak alahan. Motif sangattt. Maka aku pun pergi lah specialist (DEMC) Doc tu kata alahan ni boleh jadi macam2, bukan setakat makanan, ubat gigi and kadang2 air liur sendiri pun kita boleh alahan. And alahan tak semestinya berlaku dari kecil, ko dah tua pun ko boleh dapat alahan to certain benda. Dia kata bdn kita ni mcm ada satu tahap dimana bila kita consume sesuatu benda tu (kalau alahan makanan) dah sampai tahap dia, bdn kita akan bg reaction. Tu yg kadang2 boleh buat alahan. (Faham ke? Aku nak terang pun payah, mungkin tu sbb tak jadi doktor hoh)




 Masa doc tu terang, dia ada lukis graf, dia kata alahan ni kadang2 boleh menurun dan menaik. Contoh : Alahan sotong. Kalau kita makan seketul sotong je, mungkin kesan alahan tu takde, sbb tahap tu tak cecah yang blh bg kesan lagi. Kalau makan sepinggan, sah2 lah mulut bengkak. Faham tak? Kalau tak faham gak, pergi lah DEMC sendiri. HAHAHAHHAHA.




Maka dia sarankan aku buat ujian alahan, aku pun cam oklah.. Bila tanya berapa, dia kata rm 500. Nak pengsan tak? So, aku decide utk postpone dulu. Sebab memang dia kata aku alahan, and bila aku makan certain benda je, kesan tu akan nampak. Kiranya aku dah tahu apa punca nya aku alahan. Maka, aku pun meneruskan lah hidup aku dengan happy tanpa makan seafood, processed food dan telur. Bye Bye MCD!
So memang hidup aku agak berubah lah lepas tu, banyak benda yang memang aku tak makan. Sedih gak tapi bila mengenangkan teruknya bibir tu, memang tak berani nak makan. Nasib baik makan cake okay, walaupun cake ada telur. Maybe mcm apa yang doktor tu kata kan, telur dlm cake tak banyak macam kita makan telur goreng. Kot? hehe.




Bye bye sosej. Kau lah cinta aku sampai bebila. (tersedu hiba)




Ok, cerita ni belum habis lagi ek, ada lagi aku nak cerita. HAHAHAHHA. Tak sesudah ek. Dalam pada aku menjalani hidup aku tu kan, aku ada lah gak termakan sikit2 benda yang aku takleh makan. TER eh bukan SENGAJA. kekeke. Bila dah naik alahan, kena lah makan ubat. And sejak aku alahan ni, aku perasan satu benda : Period aku kucar kacir. Selalu bila 28hb setiap bulan tepat mesti period. Tak pernah miss. Tiba2 bila start alahan ni, memang banyak kali miss, ada satu bulan tu tak datang langsung. Bila aku pergi doktor, doktor kata aku stress. Krikk Krikkkk.




Di sebabkan aku ni adalah manusia yang sentiasa nak mencari jawapan terhadap sesuatu benda tu, aku pergi jumpa doktor lain. Ok, ni doktor yang ke 4. Aku explain kat dia, aku tunjuk semua ubat2 aku. And dia cakap, sebenarnya period aku kacau sebab ubat alahan aku tu ada steroid. Dia kata ubat alahan memang ada steroid, tak kira lah pil ke nk suntik ke. Aku cam terbangang jap. Memang cara untuk nak elak pengambilan ubat ni ialah aku kena jaga makan. Sobs sobs. Alhamdulillah, dah lama gak aku tak makan ubat alahan. Steroid I HATE YOU! Aku risau tak period sbb iols kan dah nak kahwin seperti manusia biasa saya juga inginkan cahaya mata. Mihmih. Bagus Amni ni kawin sbb nak ramaikan umat Nabi. Thank you ustaz kursus kawen... Tetbe.



Salah satu ubat alahan aku. Semua ada 4 jenis. TOOBAD.



And, aku pun update status ni kat Facebook. Biasalah, benda manfaat kena share supaya semua orang sihat. Ada junior aku komen, rupanya steroid pun ada dekat cream muka. Tujuan nya ialah untuk prevent or reduce kan jerawat. OMG! How could you steroid! Kesan2 dia akan buat kulit muka nipis dan banyak lah lagi... Tak sanggup baca sbb nnt sakit kepala fikir kesan dia.  Kadang2 benda2 camni, dia boleh meleret2 kesan dia. You never know. Jangan nanti sampai menyesal hokei.




Sila ambil sedikit masa untuk check benda ni di semua produk2 ataupun supplement yang korang makan.
BEPROSONE CREAM. Kalau ada apa produk mengandungi BETAMETHASONE/STEROID/CORTICOSTEROID.



Ok jaga diri. bye!


Friday, December 13, 2013

AJ turns 26!


SALAM!!!



Dengan bangga nya saya telah pun berusia 26 tahun.... Walah.. Lagi 4 tahun dah nak masuk 30an.. Tapi still rasa aku muda lagi.. hehhee.. Tahun ni punya birthday memang best. One of the reason ialah sekarang saya ada Rithuan, yang juga merupakan tunang saya. mihmih.


Aku celebrate birthday tahun ni awal sikit dengan family sebab nak tunggu Nana balik dari penang. Kang emo pulak dia kalau dia takde. HAHA. Mama buat steamboat, BBQ, nasi goreng and etc. And my fav cake, red velvet from Jason! Sedap nak mampus! Thanks Mama masak sedap2.


FIRST CELEBRATION



Siap bertopi bagai... HAHA.



Kaki bergambor.



Dah naik gila dah...



Thanks datang sayang.




HAHA. ni masa kitaorg try camera ip5s nana. Ada yg Slo Mo tu. HHAHAHA. 



SECOND CELEBRATION



Sebab dah ada tunang, kena lah celebrate berdua. Hihi. Maka pergi lah kami ke Pavilion. Macam biasa, kalau keluar kena lah beli barang hantaran. Tu je tujuan sebenarnya. HAHA. Then pergi celebrate kat Renoma Cafe Gallery. Dia punya teatime set. Perghh siapa yang sweet tooth ok lah kot. Sebab memang manis nak mampus! Malam tu Ecah belanja makan tomyam. hehehe. Thanks Ecah...



Tukang angkat barang



Tgh touch up. SNAP!



Kekeke.



 My favourite guy :)



 THIRD CELEBRATION



 Third celebration adalah bersama kawan2. Hehe. Dekat Secret Recipe, Alamanda. Tapi Red Velvet dia kurang sedap. Krikkk krikkk.. Lps makan, tengok wayang cete Hunger Games. Thanks eksyenssss..



 
 Fiqa pun lahir bulan yang sama




 Eksyens yang celebrate dgn kami.




Hehehe.




 Esok tu fiqa bagi cake. Thanks fiqa :)



Last day bulan November, kitaorg pergi Kenduri Aimi. Balik tu singgah Pavilion. Sebab aku nak beli make up kat Sephora. And pergi makan TGI sebab aku dapat diskaun rm 30. So last celebration dengan Wan jugak. hehe. Kelaparan kitaorg (dasar kuat makan) Masa nak masuk TGI tu aku pegang starbucks. Lepas tu pekerja tu suruh tutup dengan tissue sebab nanti kena bayar. 






 Begitulah kisahnya birthday tahun ni. hehe. Terima kasih YA ALLAH kerana masih berikan aku kesempatan hidup. Terima kasih Mama dan Baba yang sentiasa sabar membesarkan Angah. Adik beradik yang baik2. Kawan2. Tahun ni rasa lain macam sikit, sebab tak lama lagi nak tukar status dah. Hehe. Terima Kasih semua kerana memberi kebahagiaan pada saya. Allah sahaja yang membalas jasa kalian.







Ni semua hadiah2 tahun ni. Suka!!! Thank you :D


Kbai.

Thursday, December 12, 2013

Kerusi oh Kerusi



SALAM!!!



Siapa kat sini yang suka pergi kedai perabot? Aku ni nak kata suka tu, taklah sangat, tapi still boleh layan lah. Best jugak tengok perabot ni, tapi kalau duit banyak boleh beli oklah. HAHA. Kalau duit posen2 je memang takyah mimpi lah.Untuk wedding aku nanti, pelamin mama nak buat sendiri. Mama punya justification ialah, kalau kita hire orang buat pelamin sampai 3-4k, lepas tu guna sehari je. Duit tu macam burn. Lebih baik kita sendiri yang burn duit dan barang kita dapat. Hmmmm ada betul nya.. Tapi.. benda ni hanya boleh di buat kalau anda seorang yang kreatif seperti Mama. HAHAHA.




So ada hari sabtu haritu, Mama ajak aku pergi survey kerusi. The nearest kedai perabot ialah yang dekat Shah Alam. Yang tepi jalan tu. Kat situ ada banyak pilihan. Mama cadang nak buat pelamin ala ala classic. Aku ok kan saje, aku tak kisah pun, cuma aku nak bila aku atas pelamin tu, aku nampak naik, bukan pelamin yang nampak lebih. hehe. That's my day ok! Wan punya taste pulak, dia taknak kerusi yg tinggi dari dia. HAHAHA. Macam2 ek mamat ni. Lagi satu dia tak nak kerusi besar, yg boleh duduk sampai 10 orang. HAHA. Tapi memang ada style pelamin sekarang yang macamtu. Cantik gak. Tapi kalau kat hotel ok kot. Kalau kat rumah macam krikk krikk je.





Kat Kedai Perabot Modern, mama suggest kerusi camni. Aku ok je. Tapi honestly, kalau bab perabot ni aku suka yang classic, ala ala perabot Empire. Haaaa tu mmg taste aku. Bilik tidur aku skrg pun perabot classic. Hehe. Jiwa klasik kot aku ni.





Then, masuk Empire... Walahhhh... nak meleleh air liur tgk set bilik tidur dia. Dah offer tinggal 13k je. Tapi bila tanya Wan, dia kata jangan membazir. Huhu. Yelah, dengar kata kan. 



Tengok kerusi dia.




Kerusi ni kurus je.. hehe.




Ni kerusi yang menarik minat Mama. Wan pun suka. Aku? Layankannn...



So, kesudahannya aku tatau lagi mama nak buat cemana pelamin aku nanti. Aku kalau boleh taknak susahkan Mama sangat sebab takut dia penat. Semoga ALLAH memudahkan segala-galanya.



Kbai.


#apaajmasak : Resipi Ayam masak Kicap dan Sawi Oyster

Salam Baru nak start menulis balik sebab dapat laptop baru dari IBM hahahhaha perangai kan. Btw aku dah pindah rumah sendiri. Ma...