Thursday, September 19, 2013

Bust Firming Exercise : Senaman Menegangkan Payudara



SALAM!!!!



Sebelum memulakan entry ni please please dan please anggap entry ni sebagai pelajaran. Memang apa yang aku published dlm blog aku memang semua tujuan nya pendidikan. Orang kata ilmu kena sebarkan, baru kekal ilmu tu :)



So, ini lah entry kesinambungan dari yang lepas. Last entry aku cakap pasal Ovary treatment kan... so, untuk entry ni, aku akan cakap pasal Bust Firming. Jujur aku kata, senaman ni memang bagus tak kira lah kau anak dara ke kak dara ke mak dara ke ayam dara pun boleh kalau nak. Heh.





Tu botol kanan sekali. Harga MYR 375.



Senaman ni Jenny buat dekat aku masa aku datang spa tempoh hari. First time aku try rawatan ni, and hasilnya memang memuaskan.Walaupun masa memula cam geli2 hahahahahha tapi baguslah Jenny ni sbb dia profesional.



Masa buat treatment tu, Jenny guna minyak bust firming kat aku. Tapi bagi yang tak nak guna minyak pun okay aku rasa, coz minyak is so expensive ok! hahahaha. And bagi aku, bahagian payudara kita ni kan lemak sebenarnya, so bila kita rajin exercise and urut, dia boleh jadi muscle. So basically, urutan payudara ni ada 3 langkah. Sebelum mula, ada dua choice, korang boleh baring jika ada orang yang nak tolong urutkan (Bagi yang dah berkahwin, boleh mintak tolong suami) .. lagi satu, berdiri jika nak mudah (Aku prefer waktu mandi)



Langkah 1.




Urutan bermula dari tepi. Dari bahagian bawah ketiak, korang tolak semua lelemak tu ke depan guna tapak tangan... Jangan guna dua jari lak.. guna kedua-dua tapak tangan berganti ganti..buat dalam seminit..



 Langkah 2.





Cara yang sama, tapi tarik dari belah bawah. Kira macam naikkan keatas.. Aku faham kadang2 kita memang rasa rimas nak kena pakai bra je, bila tak pakai londeh plak boobies. Apapun takleh.. HAHAHHAHA.. so ini lah cara terbaik... Buat dalam seminit gak.




Langkah 3.





Buat urutan berganti2 untuk step 1 and 2. Kira macam korang buat serentak. Dari tepi dan dari bawah. Untuk langkah ketiga ni, korang urut, dan bentukkan dia bulat. Cemana eh nak explain..kira masa urut tu tapak tangan korang melengkung dan bg lelemak tu berkumpul kat satu tempat iaitu di tengah2 boobies.


Secara keseluruhan semua langkah.






Senang kan? Nak lagi bagus, ambil inesitif untuk bersenam angkat dumbbell (Tangan ke atas - untuk tegangkan dan ketepi untuk besarkan) Lagi masyukkk hasilnya. Bagi aku cara macam ni lagi selamat sebab natural. Tapi sebenarnya aku ni cheapskate, takde duit laa nak beli pil2 mak nenek semua tu.. pakai implant ke hahahha. So, kalau korang pun cheapskate cam aku tapi nak gak merasa, so kita kena lah cari jalan yang mudah untuk kita. Biar lambat asalkan selamat, eh salah, asalkan tak keluar duit. BAHAHHAHAHA. Kedekut nak mamps ek.



Ada haritu aku baca CLEO, ada satu cream ke minyak tah untuk bust firming ni, cap Palmers yang hat cocoa butter tu kalau tak silap aku. Tu murah sikit rm 60 tak silap. Kalau silap jangan marah sbb mana tah CLEO tu hilang dah dari pandangan mata aku hahahaha.



Ok, itu saja. Siapa nak suruh Jenny buat boleh contact dia. Number phone dekat entry sebelum ni. Satu je aku nak bgtahu, semua benda2 kesihatan ni, ko rajin ke tak je nak buat. Kan? So tanya lah diri anda. Kepada perempuan yang cam blur2, boleh jumpa aku, aku tunjuk cara nya secara live. Kita kongsi ilmu untuk kebaikkan kita. GIRL POWER!!!! hehe.



Kbai.


Wednesday, September 11, 2013

Lactacyd : Pencuci alat sulit yang walah


SALAM!!!


Pertama sekali aku tak di bayar untuk entry ni. Saje share sebab ianya bermanfaat. Chewah! Bila dengar pencuci alat sulit kan, banyak jenis yang ada di pasaran. Antara yang aku pernah guna ialah dari Lactacyd, lepas tu tukar Avon, lepastu yang model dia Rossa tu apatah cap dia and last sekali aku berbalik pada Lactacyd balik.



And baru baru ni masa aku nak beli sebab dah habis, aku discover tissue dia. HAHAHAHA. Aku tatau lah benda ni baru ke lama, tapi bagi aku baru lah sebab aku tak pernah nampak. Ke sebab selalu Mama yang tolong beli. hehe.





Basically, wipes ni ramuan (boleh ek guna word ni?) dia sama je macam pencuci tu, cuma dia di jelma kan dalam bentuk lain. KAHKAHKAH. Aku rasa lagi senang sbb tak perlu lah nak bawak botol tu kan. Rajin plak kau. Letak dalam handbag and bila nak guna lap lap, Walahhhhhhhh rasa fresh!


Aku sangat suka benda yang memudahkan macamni. So siapa yang nak rasa walah walahhhh boleh lah beli. So far aku pakai sangat selesa. Rasa lebih bersih, sebab mcm dua kali pembersihan, first lap dengan tisu biasa, then guna wipes ni. Harga dia bawah RM 10 untuk dua peket.


Ok dah tu je. Selamat mencuba! (Cam masakan lak)



Sunday, September 8, 2013

Genesis Dermatological : Ovary Treatment



SALAM!!!



Selamat malam wahai pembaca budiman. Pertama sekali nak bagi tahu yg entry ini akan ada entry susulan khas yg akan aku tulis bila aku free. Jadi untuk entry ini aku akan sentuh pasal facial and ovary treatment.



Actually aku jumpa deal ni dalam Groupon. Sebab aku nak berurut sehari sebelum Majlis Tunang aku last month. Di sebabkan aku ni cheapskate kan, so aku guna groupon je. Eh sebenarnya siapa pandai lah guna groupon. Sbb jimat. Muahahhaha. Maka pergi lah aku ke Genesis Dermatological sehari sebelum majlis. Sehari sebelum aku gi pusat kecantikan ni, beautician tu pesan kat aku treatment aku amik ni akan makan masa 4 jam setengah. Omak kau! Kering den. Tapi takpe, layankan.....



Sesampai nya aku di sana, ada beautician sambut aku. Baik. Hmmm.. bagus bagus. Lepas tu suruh aku duduk dalam bilik menunggu. Lepas 5 minit, dia datang. Nama Jenny. Then dia tanya aku amik treatment yang mana? Aku cakap aku pilih yang facial and massage. Then dia suggest untuk amik Ovary treatment sebab massage tu just massage je, ovary treatment ni lagi bagus. Aku pun cam "errrrr tapi I belum kawen maaaaaa..." Rupanya belum kawen pun boleh buat. Kehkehkeh.



Then dia kata, "I bagi you bust treatment free". Aku cam ter-krik krik lah jugak. Tapi aku layankan je. Lepas tu dia swuh aku kencing. Lepas dah kencing tu dia buat satu test dekat aku. Dia kata nak test Chakra aku. Aku dalam hati, "Amenda tahyul Amoi ni" ahhahahahha. Tapi sbb aku dah terbaring, so aku biarkan jelah dia nak buat apa. Dia macam pegang satu tali ada besi. Dia fokus dekat certain point dekat badan aku. Chakra ni dia baca dengan cara tangan statik, benang tu akan bergerak sendiri samada mengikut arah jam atau lawan jam. Kalau ikut arah jam makna nya bagus, kalau lawan jam, kurang lah. So bawah ni aku sertakan apa yg dia ckp pasal aku.



1) Ovary - Hormon tak stabil. Selalu emo. (Kwaja ek! HAHA)
2) Perut - Digestion tak bagus. (Memang betul pun)
3) Hati - Hati baik, takde simpan dendam (Yeke? Aku dendam je org yg curik purse aku masa along kawen. Kwaja ko ek)
4) Tekak - Outspoken tapi org dengar apa yg aku cakap. Dia kata aku akan jd bos yg baik. Amin.
5) Kepala -  Tenang. Pandai kawal masalah. Yeke??? kehkehkeh



Lepas buat test tu, dia proceed dengan facial. Facial ni cam facial biasa lah. Bersihkan, scrub, makcik bedah semua. Alah ni mesti korang pun tahu kan... Makan masa dua jam jugak lah. Dia urut bahu and leher aku sekali. Thank you Jenny =D



 Tempat rawatan



 Lukisan ni steady je pompuan tu perut berlipat. Mmg trend ni...



....... Setelah dua jam berlalu.... Jenny kata, "I start dengan ovary treatment ya". Aku aha kan aje sbb masa ni aku ngantok gila. HAHA. Buruk perangai betul. Basically Ovary treatment (MOXA Treatment) ni dia untuk stabilkan hormon, bg hilang senggugut, pendek kata semua untuk kebaikan dalaman wanita lah. Dia mcm guna satu benda keras yang di bakar, cam dia lalu-lalu kan dekat area Ovary aku. Tak panas pun, cuma suam2 je. Lepas dah setel benda tu, dia amik setitik minyak Bulgarian Rose tu, dia urut dekat area tu, and bila dah nak last tu, dia buat tgn dia bentuk pyramid dan cam naikkan peranakkan (KOT?) Ulang step tu banyak kali gak.
 

 
Yang botol kecik tu minyak nya.


Basically ada 2 minyak yang aku nak share sekarang. Abaikan dulu Bust Firming tu. Tu entry lain. Minyak yang Jenny guna untuk MOXA treatment (Ovary treatment) adalah minyak Bulgarian Rose. Minyak ni sangat payah nak buat nya sehingga kan harga sebotol cinonet tu MYR3000. Masa aku dengar tu terkezut gak lah kan. Tapi minyak ni bukan nya boleh guna untuk urut je, buat minum pun boleh. So, dia multipurpose, sbb tu mahal kot. And bau dia sumpah wangi nak mamps! Masa dia bg aku minum air minyak rose ni naik pening gak lah aku sbb terlampau wangi.



Promosi dekat Pusat Kecantikkan ni, 8 kali MOXA treatment berharga MYR 2999. Mahal? Kalau rasa mahal, tapi nak try jugak, try dulu dekat groupon. Kalau rasa okay and mampu, tak salah invest. Tapi aku tak mampu, pakai minyak gamat jelah..... kahkahkah. 


Next ialah Alqvimia - Sensuality Body Nectar. Minyak yang botol merah tu. Minyak ni di hasilkan dengan pelbagai jenis bunga and Bulgarian Rose tu pun ada gak. So minyak ni faedah dia sama gak dengan minyak yang atas botol cinonet tu cuma dia takleh minum ah. Sapu2 je. Antara faedah2 minyak ini ialah dia balance kan function hormon system kita, activate kan kita punya metabolisma kulit (cam memperbaharui sel2 kulit), kulit cantik dan glowing, improve kan macam2 benda antaranya hubungan suami isteri, pre-menapause symptoms, haid tak tetap dan yang paling best Jenny kata kita akan rasa sexy! HAHAHAHA. Comel sangat Amoi ni.




Harga sebotol Alqvimia - Sensuality Body Nectar ialah MYR 1680. Cara pakai mudah je, sapu dekat leher, pergelangan tangan, belakang telinga, dan breast. Beli lah minyak ini nescaya suami anda tergoda. Ngeh ngeh.



Siap berminat boleh search website dia www.alqvimia.com



Ok, next entry pasal Bust Firming. Siapa berminat boleh contact Jenny yang baik dan best (Tak tipu) +603-80221716/80221816. Kbai.


Tuesday, September 3, 2013

1 benda patut buat : OGOS



SALAM!!!



Oh! Lambat lagi keluar untuk Ogos. Memang tak istiqamah langsung.. hehe.. Takpe, benda kali ni boleh di buat di setiap bulan tanpa perlukan wang ringgit pun. So, apakah ia nya?



LEBIHKAN COMMON SENSE DALAM KEHIDUPAN ANDA



Sebenarnya dah banyak aku tengok sekarang ni orang kurang common sense. Tak tahu lah memang dari azali macam tu ke ataupun sengaja ke? Serius aku confuse. Yang aku paling tak boleh bla ialah ianya berlaku di kalangan orang yang aku kenal. I was like errr kau ni bangang ke? So, untuk membuatkan korang lebih faham, aku kena cerita skek lah kan...


Kepada yang dah kenal aku lama, mesti tahu dulu (7 years or 8 or 9 lupa dah) aku sangat gemuk. Paling tergemuk ialah 77kg. Masa tu aku memang sangat low self esteem. Dia punya tahap low self esteem tu ko tok sah cakap betapa low nya. Orang2 gemuk je faham.. tapi takde lah sampai tahap nak bunuh diri. Over sangat. Aku jd gemuk sebab ubat, aku ada asthma. So takpelah, dari mati tak boleh bernafas, baik gemuk idok? At least boleh makan ayam goreng lagi.



 haaaa lengan tu kalau goreng sedappp!!



 Pipi tuuu comel kan? =P



Dalam hidup menjadi orang gemuk ni, orang sekeliling ko memang sangat hanjeng. Mengata tak sesudah, memanjang nak menjatuhkan self esteem kau. Kita pun sedia maklum media cetak pun seolah2 mengatakan orang kurus je yang boleh di terima masyarakat. Seolah2 rupa fizikal ni memang penting gila laaaaa. Macam kalau ko gemuk, yeahhh!!! ko sangat loser. Nasib baik aku ada parents yang sangat concern pasal kesihatan. Selalu ingatkan pasal kesihatan. Thank you Mama and Baba.



Berbalik pada tajuk asal, kenapa sekarang orang kurang common sense? Macam tahap bangang gila. Contohnya banyak aku nampak kat Instagram or Facebook. Itu kat media sosial. Yang face to face lagi tahi gila. Perlu ke kau nak mengata orang? Aku rasa kau boleh faham kot kalau orang mengata kau, kau sedih. AS SIMPLE AS THAT. Bila sedih, boleh sampai tahap kacau kita mentally. Boleh relate dengan masalah psikologi semua, ada korang fikir tu??



Kau ingat orang gemuk ni tak tahu ke dia gemuk? Kau ingat dia tak boleh rasa bila peha dia berlaga? Bila peha melecet? Bila jalan sikit dah berpeluh... penat? Kau ingat derang tak tahu? Tak perlu kot nak buat public humiliation. Kau dapat apa? Kepuasan? Sebab kau rasa kau better? Macam tu? Henti kan lah... Sebab kau tak pernah rasa, so kau tak tahu rasa dia mcmana.






Aku rasa semua orang kat muka bumi ni aware and faham benda ni. Macam common sense gila lah. Tapi still nak buat gak. Kenapa tah? Sekali pun kau nak mengata orang gemuk ke buncit ke takyah buat depan dia ataupun cakap secara terang-terangan. Kau boleh tegur secara baik. Kau boleh guna words yang lebih baik. Benda ni sebenarnya simple gila.






Cuba bila kita jumpa someone tu, kau nampak dia dah berisi. Instead of cakap dia gemuk ke apa, say something nice. Puji baju dia lawa ke apa. Kau takkan tahu betapa kadangkala pujian yang kecil tu akan naikkan keyakinan diri seseorang tu. And aku rasa kalau kita positif pun, kita tak rugi apa. Buat apa nak sebarkan negativity?



Benda ni mudah, so tak perlu complicated kan. Semua orang baik, semua orang happy kan? Lepas ni kalau aku nampak depan mata aku memang aku sound direct je. Sebab aku tak suka. 



Ha, siapa nak tanya mcmana aku hilang lelemak tu.. Senang je.. Berat aku memang maintain je dah lebih 5 tahun. Takyah makan nasi, minum air banyak dan bersenam. Lepas tu jgn asyik nak mengata orang. Nanti satu hari Allah bagi bibir kau gemuk sebab asyik nak mengata je. Buek.



Kbye.


Siapa mengata, hantu ni datang jumpa korang nanti.


Monday, September 2, 2013

The Engagement of Rithuan & Amni


SALAM!!!



Akhirnya, aku kini adalah tunangan orang. Sebenarnya aku macam tak percaya je. Sebab aku tak rasa kat dunia ni orang boleh sayang aku. Melampau kan? HAHAHAHA. Tapi dah mamat ni sayang. Mama selalu pesan, "Kahwin dengan orang yang sayang kita Ngah.. bukan orang yang kita sayang". Ni lah the reason why I accepted this guy. Oh should I say this lucky guy? hehe.



Soalan paling banyak aku dpt ialah "Macamana kenal dengan Tunang?" HAHAHA. Cerita aku kenal dgn tunang aku ni sebijik mcm Drama. Cam takleh blah pun ada. Nanti lah kalau dah jadi suami baru cerita. Masa sebelum bertunang tu, aku takde rasa gementar ke apa. Excited sikit adalah. Tapi kebanyakkan masa aku cam cool, biasa je. Sampai adik aku tanya,"Kau ni happy ke tak nak bertunang?" HAHAHHAHA. Mesti lah happy tp dalam masa yang sama rasa cam takut, sebab aku takut kebebasan aku akan berkurang. Wahahhaha boleh ek camni? Buruk perangai. But then, so far so good =D



Hari langsung pertunangan ni 24th August 2013. Aku tidur lewat gila malam sebelum tu sbb macaroons aku tak sampai2. Pukul 2 jugaklah tidur, bangun 6.30pagi. Dok soksek soksek, tiba-tiba pukul 7.30 pagi, Kak Andam dah sampai! Omak! (Kak Andam sbb dia muda lg okay) Pastu cecepat Kak Andam suruh mandi. tapi sebab aku ni ada bau bau bacang dengan kambing, so aku mandi 2 minit je. HAHHAHA. Nak buat apa mandi lama2, bukan muka bertukar jadi Angelina Jolie pun. Choy!



Lepas tu start make up.... masa ni aku agak stress sbb dua hari sebelum tu aku makan bihun goreng. Mama letak fishcake, aku makan fishcake tu. Sekali bibir aku tebal. Uwaaaa!!!! Terpaksa Kak Andam adjust bibir aku jadi semua tebal. Yela karang sebelah tebal sebelah nipis huduh plak. Hehe. Layankannnnn... Lepas tu tak lama, kawan2 office sampai, eksyens dan kawan2 UIA. Masa ni havoc gila cam nak pecah bilik aku. Tapi takpe aku memang suka havoc2 ni. The louder the better, salah satu motto hidup aku.



 Dalam 2 jam lebih gak aku make up, yelaaa jarang make up... Mata asyik nak berair. Terharu sangat di make up kan oleh orang sampai mata nak berair je. Buek. Lepas tu time nak pakai tudung, tudung tamau tegak ek. Kwaja gila! Aku dah cam haishhhhh.. Then Kak Andam kata tukar style. Oklah layankan... Nasib baik okay. Lepas tu dah siap..


 Serius gila muka. HAHA. Sebab kena tukar style last minute.



 Dulang girls


Then Wan msg, " I dah kat bawah..." Terus gedik masa ni sbb mesti Wan handsome gila babeng. Yela lelaki pakai baju melayu kan handsome. Kehkehkeh. Tengah borak2 tetbe Yaya kata , "Ok, turun sekarang!" HAAA!!! So fast liaoooooo... Masa nak turun tangga ni aku baru start berdebar. Eceh..... 

Then macam biasa lah, sarung cincin. Cium2 peluk2 Mak Wan sikit. Settle! =D


 Nervous ni.... Muka nak ketat je. Kahkahkah.

 Cium2 sket bakal mak mentua

Lepas tu macam biasa lah, ambik ambik gambar. Banyak sangat gambar nya, tak larat nak upload semua. And lagi best photographer free! KAHKAHKAH. Itu lah untung nya cari orang yg jadi part time photographer. Jimat duit.


 Keluarga aku yg sgt syg muah muah



Keluarga belah Wan *peluk kuat2*



The runner




Bahahhahaha!


And lepas habis tangkap gambar area rumah, kitaorg pergi outdoor photo shoot pulak. Hehe. Aku pilih tasik yg dulu Along pergi masa Outdoor wedding dia. Tapi panas YA AMPUN. Dah lah aku tak makan langsung dr pagi. Pening2 sampai. Tapi sbb tgh happy, bantai kan aje.



 Tak edit lagi ni. Meow meow...


Terima Kasih tak terhingga kepada kedua ibu bapa aku. Baba tolong dr segi kewangan, Mama pulak dari baju aku, pelamin semua dia yg buat. Aku tahu2 siap je (of kos lah aku tolong gak sesikit) Memang aku sangat untung lah. Hantaran pun mak aku buatkan. Aku tukang beli barang je. HAHAHA. I am so lucky! Thanks juga kepada adik beradik aku, yg melayan kerenah aku, kakak ipar saya yg memperkenalkan Kak Andam. Ramai puji aku cantik. Cantik ke uols? =P Tak lupa juga kepada kawan2, saudara mara, family belah Wan... Cantik hantaran mmg terkezuttt hehehe.
 And last but not least to Mr. Fiance, Mohd Rithuan Shahaini.



I may not be the best for you,
but know that I will always try my best.
Thank you for loving me unconditionally.



Setia dan hidupku selalu denganmu...



Thanks semua! Doakan kitaorg kawin cepat sbb nak meow meow.
HAHAHAHHAHAHA Kbye.



#apaajmasak : Resipi Ayam masak Kicap dan Sawi Oyster

Salam Baru nak start menulis balik sebab dapat laptop baru dari IBM hahahhaha perangai kan. Btw aku dah pindah rumah sendiri. Ma...