Thursday, March 28, 2013

Kenapa kulit anda teruk?



SALAM!!!


Tajuk2 entry aku sekarang memang cam kurang sopan eh. HAHAHAHA. Sebab aku saje nak bagi korang sedar. Niat baik takpe kot. Sekarang ni aku nak tanya, apa definisi kulit yang teruk? tak sihat? Ataupun kita boleh kata bermasalah. Sopan skek.


Sebenarnya, bila kita ada masalah kulit, kita kena ambil tahu apa punca2 nya. Then, dari punca tu kita boleh tahu macamana nak atasi. Sama jugak macam bila kat highway, kita stuck, kat right lane tapi slow. Mesti ada satu kereta yang slow, punca kepada ke-selow-an itu. Kannn??? 


So, jom kita tengok apakah antara punca2 kulit jadi tak sihat ataupun habit2 kita yang kita buat yang membuatkan kulit kita bermasalah. Kalau ada yang korang buat, ambil inisiatif untuk ubah. Betul ke aku eja tu? Apani graduan UIA tatau eja bahasa melayu?! Cikgu Senu jangan marah saya.Lap u.


1) Pakai SPF/Moisturizer


Siapa dekat sini yang pakai SPF/moisturizer? Tak kisah lah cap apa. Yang penting pakai. Kalau yang dah pakai tu, bagus. Tapi, biasa nya kita akan pakai waktu pagi je kan? Korang apply balik tak after lunch? Ataupun after 3-4 hours? KENA RE-APPLY ok. 


Tak payah susah2 nak basuh muka ke apa, just touch ups muka korang dengan compact powder. Obviously compact powder korang ada SPF kan? Eh, ke takde? Bagi yang muslims, lepas zohor tu adalah waktu paling baik nak touch ups. Yang mana office ada air-cond ke apa, still kena re-apply.


JANGAN MALAS. SIAPA MALAS NANTI GEMUK.


2) Alat solek terlebih usia


Aku tahu make up memang mahal. And kita akan cuba sedaya upaya untuk menghabiskan make up sehabis yg boleh. Kalau botol moisturizer tu boleh aku kopak, memang aku kopak. HAHAHA. 


Sesetengah produk jangka hayat dia lain. So, di nasihatkan setiap season (3 bulan lebih kurang) korang buat lah pembersihan. Biasa nya kalau aku, aku takde alat solek yg banyak. Setiap satu jenis tu memang ada satu je bawak ke hulu ke hilir. So, memang guna tu je, paling lama 2 bulan mesti habis. So, memang aku tak simpan lama. Kecuali lipstick lah ada banyak. hehe.


Produk yang paling bahaya ialah mascara. 3 bulan je sila campak dlm tong sampah. Nasib aku tak pakai mascara. Kalau pakai, time nak bersihkan tu, kemain banyak bulu mata aku gugur. Takut plak nanti lama2 takde bulu mata. Soram den.


3) Kulit selain muka


Perasan tak kita selalu abaikan kulit bahagian bawah dr dagu. Selalu kalau org yg tak pakai tudung, derang berbedak, pastu muka je putih, leher kaler lain. WAKAKKAKAKAKA. Kwaja eh aku. 


Ramai di antara kita yang tak begitu mengambil berat dengan kulit bahagian bawah dagu kebawah. Lepas dari dagu tu, leher, dada semua tu lah. Sepatutnya bila kita pakai moisturizer, bahagian tu pun kita kena letak jugak. 


So, lepas dah tahu ni, kita kena treat kawasan tu dengan baik ok? Sapu lah sekali, besar mana sangat lah leher korang. Kan kan? Tak baik kedekut. Moisturizer ataupun sunscreen tak bawak mati.



4) Tidur tanpa basuh muka


Benda ni adik aku selalu buat. Oh ya, yaya kalau ko baca ni. Sila berubah. Kata tahun ni nak berubah. HAHAHAHAHAHA. 


Mula2 aku nak korang bayangkan hari korang, dari pagi sampai petang, petang sampai maghrib, maghrib sampai malam. Lama tak? Bayangkan betapa banyak kekotoran yg melekat. Debu apa jadah semua. Tu belum macam muka aku, dengan minyak boleh buat goreng pisang. Euwwwww... Dah muka berlemoih semua pastu terus tidur.. Memang lah pori2 korang tertutup rapattttttt... Minyak jd jerawat.. eh macam2 lah... Nak tidur muka mcm ponti..


INGAT! Sebelum tidur, walau penat macamana pun make up mesti kena tanggal. Takyah mandi pun takpe, asal make up tanggal. Wan tak pernah gagal berpesan kat aku sebelum tidur, "Dah basuh muka?" Kau tengok sekarang bf aku lagi concern pasal muka aku dr aku sendiri. HAHAHAHHA.


Siapa yang malas tu, beli je wipes muka tu, sambil pejam mata boleh wipes muka pastu boleh terus tidur terkangkang. Apadahal...


 5 ) Tangan merbahaya


Bakteria ada di mana mana. And tangan kita antara tempat yang paling banyak bakteria. Yela, pegang macam macam benda. Pintu, pili air, laptop... bla bla bla....Pastu kita pegang muka kita. Kadang-kadang kita tak sedar kekerapan kita pegang muka kita satu hari.


Sila jauhkan tangan dari muka ok. Kalau nak pegang pun, sebelum pegang pakai hand sanitizer dulu. Amboi rajin plak kan, so nak senang takyah pegang. Muka korang tak bergerak, jangan risau eh.


Lagi satu, bila muka kita ada pimples, kita tend to picit kan? Aku tak ckp org lain, aku pun sama, sebab aku geram. HAHA. Tapi kalau aku picit, aku guna tissue, pastu cecepat cuci muka pastu aku tempek temulawak, dengan harapan jerawat tu hilang keesokkan nya. Harapan tinggal harapan. Eh tak, biasa nya temulawak mmg akan hilangkan jerawat aku. Weewooo... Kulit kerbau ni, tempek apa pun rileks je. Hehe.



6) Suka makan makanan manis


Tahukah anda yang makanan manis adalah sangat tak elok untuk kulit kita. Kadar gula yang tinggi akan buat kolagen dan tisu muka kita jadi lemah dan akan lead kepada kedutan.  





Selain daripada itu, ia juga boleh lead kepada yeast infection. Ada entry pasal ni aku pernah tulis. Lain2 benda ialah ruam di bawah payu dara dan juga muka. So, bersederhana lah ya. Catu sikit kadar pengambilan gula kita. 


Makanan seperti biskut, gegula, nasi, roti putih, kalau boleh kurangkan, kurangkan lah. Ambil langkah untuk makanan nasi perang, roti wholemeal, dan bijirin. Geli plak panggil bijirin, tak hipster langsung. HAHAHA.


7) Merokok


Yang ni malas lah cakap. Memang semua org tahu tak elok. Semut pun tahu agaknya merokok tak elok. Merokok boleh buat kita nampak tua tau. Bahan bahan dalam rokok tu buat kita punya kekenyalan muka (kolagen) kurang. Kulit jadi nipis dan mudah kedut. Omak. Takutnya. 





Kurangkan lah merokok. Aku bukan suruh stop. tapi kurang kan. Cuba slow2. Mesti boleh. Bak kata pepatah, di mana ada kemahuan di situ ada jalan. Kan?


Yang lain2 tu mcm kurang minum air. Selalu kena debu. Benda2 kotor ni pendek kata semua memang tak elok. So hindarkan lah. 


Oklah penat membebel. kbai.


Monday, March 25, 2013

Kenapa Anda Busuk?


SALAM!!!


Mula mula kena minta maaf kalau tajuk entry kurang sopan. Tapi apakan daya, realiti memang pahit untuk di telan. Siapa di sini ada masalah bau badan? Siapa? Benda ni sangat common. So, jangan malu okay? And sebenarnya ada sesetengah bahagian di badan kita yang berbau. Kalau yg semua satu badan busuk tu, dah korang gi je terjun bangunan, apasal busuk sangat ni. HAHHAHAHA. 


So mari kita discover :


1) Kaki Busuk


Kenapa kaki busuk? Biasa nya sebab kaki kita basah atau lembap. Bila kaki kita basah atau lembap, bakteria akan ada, benda tu yang buat jadi busuk. Solution dia? Senang je, kaki jangan lembap atau basah. Pasti kan sentiasa kering. Kat celah2 jari pun kena lap juga, bg kering.


Lepas mandi, LAP. Pergi toilet, lepas cebok, LAP. Asal basah je, LAP.


Kalau agak2 kaki korang jenis kuat berpeluh, jangan pakai stokin. Biar dia lapang, tak tertutup. Kalau nak juga pakai stokin, pilih jenis kain yg serap peluh, selesa dan nipis.


2) Ketiak Busuk





Kalau korang mandi, korang basuh tak ketiak? Pastu letak deodorant? Kalau buat bagus. Tapi ada jugak jenis org yg masih mengeluarkan bau walaupun dah basuh and letak deodorant.


Mana datang nya busuk tu? Mesti lah dari peluh. Peluh tu pulak kan hasil dr apa yg kita makan, cuba perhatikan apa yg korang makan. Ni kalau rajin, boleh lah buat eksperimen. Seminggu makan benda sama, pastu next week tu makan benda sama. Pastu perhatikan bau badan korang. 


Benda ni konsep dia sama gak cam tahi, kalau korang makan sayur je, tahi korang taklah busuk sangat. Tak caya, try.



3) Mulut Busuk



Punca mulut busuk ialah dari apa yang korang makan. Bawang, bawang putih, rempah2, petai, ni semua makanan yg akan buat mulut korang busuk. Oh ya, durian pun. HAHAHHAHA.




Nak atasi dia senang je, kena gosok gigi then floss. Tapi, sabar, ada tapi lagi.. kalau korang jenis berus gigi korang tak betul, makanan tu akan terselit2 kat celah gigi, yang tu pun boleh buat mulut busuk. FIRST CLASS. HAHAHA. Jangan lupa gosok lidah sekali.


Tapi kalau dah rasa diri tu dah gosok gigi, dah buat semua benda, tapi still busuk gak, jumpa lah doktor gigi. Mungkin ada penyakit lain yg ada dalam mulut korang. Ok? ke sbb korang banyak mengumpat? WAKKAKAKA.


4 ) Cik Pit Busuk


 Yang ni malas nak terang banyak sebab dah pernah tulis full entry pasal ni.


SILA TEKAN DAN BACA


Nasihat aku satu je, jaga baik2. Nak pakai lama. Ok?


5 ) Hati Busuk


Yang ni, sila minum air zam zam, bersihkan hati. Tak elok dengki2 tau. Rezeki masing2 ALLAH bagi. Kalau ada org tu lebih dr kita, mesti ada something yang dia kurang. ALLAH tu kan adil. 


Bersyukur dengan apa yang kita ada. Ada banyak lagi org yang kurang bernasib baik kat dunia ni.


Ok, entry tamat. Aku ngantok, perut sakit. Nak balik boleh tak? Sobs sobs.


kbye.


Thursday, March 21, 2013

1 benda patut buat : Mac



SALAM!!!


So, apa kita nak buat bulan Mac? Korang nak benda kecantikan ke kesihatan ke atau korang nak kan benda lain? Hehe. So bulan Mac ni aku nak korang buat satu benda yang buat korang lebih berani.



JADI BERANI


Berani ni skop dia luas kan? So aku nak korang buat something yg apa apa saja yang korang rasa bila korang buat tu korang jadi lebih berani. Kalau makan ayam basi tu korang rasa buat korang berani, pergi lah makan, tapi kalau sakit perut jangan cari aku pulak.



So, macam biasa lah, sbb ni blog aku so aku kena lah bg contoh pasal diri aku. KAHKAHKAH. Baru2 ni, hmmm baru lah jugak, aku pergi Pulau Perhentian dengan gang2 IBM aku. So kalau dah nama pulau tu memang lah aktiviti dia ber air/melibatkan air, and before pergi tu member2 aku dah memang excited tahap mengkarung nak snorkeling. Aku? Biasa2 je sbb aku takut air.



Dulu pernah snorkeling tapi masa tu kecik lagi, maka aku tak mengenal erti takut. Chewah. Sekarang I dah dewasa, so dah sangat kenal. Sebenarnya aku takut sebab aku tak pandai berenang, kalau kaki aku tak jejak tanah, aku jd panik, mengelupur. HAHHAHA. Masa aku naik banana boat kat penang, sekali abg tu libas banana tu jatuh kat tengah laut, menjerit2 aku. Tapi yg peliknya, takut, tapi sibuk gak nak cuba. Gatai tol.



And masa kat Perhentian tu, aku memang nak sangat snorkeling tapi takut. Menjerit2 suruh abg boat tu pegang, masa first time, takot.. abg tu hantar swuh dok atas batu je. HAHAHHA. Pastu siap cakap, "ha korang (aku & nana) duduk sini je bg makan ikan". JAHAT! hahaha tp oklah, bila nak balik ke boat balik, aku lepaskan tangan kawan aku, wahhhh masa tu cam dah berani sikit. Ewah..



Lepas tu abg tu kata nak pergi sharkpoint tak? Masa tu aku dah berani malah excited. NAKKKKK!!! Pastu dh smp tempat tu, aku g snorkeling dgn abg tu mencari jerung! Kuat gila aku pegang tgn abg tu, takut punya pasal. And memula panik gak, tp abg tu kata rileks, tarik nafas. Lepas tu, memang tak jejak dasar. YA ALLAH cantik gilaaaaaaaaaaaaaa GILA dasar laut. SubahanALLAH.. mmg sgt kagum!



And saat paling bahagia, aku nampak jerung depan mata aku, aku ulang DEPAN MATA aku! 4 kali plak tu.. Speechless. So, main point dia sekarang, aku dah berani masuk air, tapi kena ada life jacket lah kalau dah kat tengah laut. hehe. Terima Kasih Abg Faizal sebab membuat saya sedikit berani. Kenang sampai mati :')



Saya yang berani.



Snorkeling BEST!


So, siapa sekarang ada crush? PERGI JADI BERANI DAN BAGITAHU DIA!


Kbye.



Tuesday, March 19, 2013

5 tanda kulit anda mengalami penuaan


SALAM!!!



Sebenarnya lama dah entry ni dalam draft, tak sempat2 gak habiskan... jemari ni sgt susah nak bergerak..chewahh..jemari konon..Okay, lately.... ok not so lately lah.. selama ni memang aku sangat concern dengan kulit aku. hehe. So, aku nak juga orang lain concern sebab tak rugi pun. Lain lah kalau makan nasi tomato pastu berak, haaa tu rugi.


Maka, di sini aku nak share pasal 5 tanda-tanda yang menunjukkan kulit korang sedang menua. Bahasa kasar nya kerepot lah. Jangan kecik hati eh, terima dengan hati yang redha. HAHA.


1. Tak berani keluar rumah kalau tak make up


 Cuba perhatikan diri korang, adakah korang berani keluar rumah tanpa make up. Biasanya kalau kita tak make up, benda pertama yg memang tersangatlah jelas, nyata dan terang ialah lingkaran gelap bawah mata. Setuju? Yang ni aku pun ada sbb tak suka tido awal. Makin lama makin gelap. Bila dah makin gelap tu, muka kita akan nampak lebih penat dan tua. YA, TUA. Eh, tapi aku tak. Aku sentiasa nampak cam 23 tahun. Korang je..


So, nak elakkan muka nampak tua, korang kena apply cream mata yang ada kelembapan tahap dewa iaitu yang ada hyaluronic asid. Biar kelembapan tu meresap masuk ke dalam kulit di bawah mata. And, tidur lah awal, nak cantik takkk??


2. Takut nak senyum bila bergambar


Bila kita senyum, kan ada garisan yg akan timbul kan? Garisan yang dr hidung ke mulut. Bila kita makin berusia, garisan tu makin jelas. Tapi umur2 macam aku ni belum lg lah nampak, melampau tol kalau dah nampak. Nampak sgt murah dengan senyuman. Heh.




Antara faktor-faktor yang menyumbang pada garisan halus ni ialah genetik kita, lebihan terdedah dengan cahaya matahari dan juga lebihan senyum. HAHAHA. Sebab otot2 kita kan bergerak hari hari, tapi takpe, senyum tu sedekah. Semakin kita berusia, kita punya kolagen semulajadi makin kurang. So kulit tu dah tak berapa nak tegang dan elastik. HAHA. Dah mcm apa plak.


So kalau nak kurangkan line2 tu, cari cream yang ada collagen, ataupun makan je collagen terus. Mudah! HAHAAHHAHA.


3. Menyorok kan kulit.


Bila kita makin tua, kulit kita akan kurang tegang. Sebab tu ada kedut. Tapi antara banyak2 bahagian, ada satu bahagian yg cam susah sket nak bekerjasama. Bahagian tu ialah leher kita. Kau bgtahu sekarang mcmana nk buat senaman bg leher tegang?! Mungkin dengan makan leher ayam KOT.


Muka tegang. Leher??


So, bila kulit dah tak cantik, ramai perempuan memilih utk show less skin. Ala, baik ko pakai baju tutup aurat je, senang. Betul tak? hehe. Kalau kita amalkan yo yo diet pun, tak elok gak, sbb badan kita boleh jd mengelebeh. Benci kan word tu? Aku pun tak suka, jom takyah kawan dia. Huh!


Nak atasi nya kena makan collagen gak. And.... nanti lah aku cari senaman nak bg leher tegang. Kang aku bgtahu bila aku dah tahu. Ok?



4. Noda Muka


Perasan tak bila kita makin tua, kulit kita akan ada titik2 coklat. Bukan freckles tau. Hmmm mcmana nk terang eh.. tunggu korang tua laaa sng. HAHAHA. Bintik2 coklat ni pun kita boleh dapat bila kita expose kulit kita pada matahari secara berlebihan. Tu pun tak elok gak, boleh kena kanser kulit tau. Ish ish...




Cara nak kurangkan bintik tu, pakai krim pencerah, so dia akan pudarkan sikit warna bintik2 tu. Tapi jangan plak pakai sampai kaler muka tak sama dengan kaler tangan eh. HAHAHAHAHA. 


Siapa yang kaya raya duit campak2 pergi je jumpa dermatologist, laser muka kau. HABIS CERITA. 


5. Kedut


Muka kedut, means tua lah! HAHAHAHHAHAHA


Yang utama nya, minum banyak air masak ok dan gerakkan punggung lalu bersenam. Sekian. Kbye.


Wednesday, March 13, 2013

Dia


SALAM!!!


Dia,
Datang secara mengejut,
Aku tak jangka,
Tiba-tiba ada,
Dekat dalam hati.


Dia,
Tak terlalu hensem,
Tak terlalu kaya.
Tak terlalu baik.


Dia,
Sejuk kat mata aku,
Pemurah seadanya.
Baiknya berpada.



YA Allah, kalau ini jodoh,
Permudahkan lah,
Aku berjalan sangat jauh untuk dia,
Yang begitu menghargai,
Yang sangat menyayangi,
Dan yang paling mengerti.


AMIN.. :')

#apaajmasak : Resipi Ayam masak Kicap dan Sawi Oyster

Salam Baru nak start menulis balik sebab dapat laptop baru dari IBM hahahhaha perangai kan. Btw aku dah pindah rumah sendiri. Ma...