Sunday, October 28, 2012

Oh Anak Emak!


SALAM!!!



Ehem.. entry kali ni mungkin akan mendatangkan manfaat pada korang ataupun just sekadar bahan bacaan ringan. Anda pilih lah yg mana sesuai. So, ceritanya begini, ada dulu, aku tweet pasal tips nak deal dgn anak mak dan emaknya sekali kat twitter, then ada gadis2 yg tanya, apa lagi tips nya?? Sebab aku bg 3 je kot masa tu. Penat kot taip banyak2. Heh. So entry ni mungkin akan lebih kepada perempuan lah, tp laki pun boleh, tukar jelah mana yg patut supaya korang senang faham.


So, here's the full entry. Walaupun aku rasa aku tak pernah bersama dengan anak mak. Eh, mestilah pernah, kalau dia bukan anak mak takkan anak monyet. LOL. Aku rasa aku boleh bg tips2 yg berguna sbb sepanjang saya hidup, mak mak semua suka saya. SILA MUNTAH SEKARANG. 


Pada aku anak mak ni biasanya terjadi bila : 


1) Dalam family tu kekurangan anak perempuan. So, mak pun takde choice lah, manja kan anak lelaki. 


2) Jarak antara anak yg atas dengan yg bawah jauh. Contoh mcm aku dengan adik aku. Dia lahir 1991, aku 1987, jauh lah jugakkan, so aku lagi mengada2 dengan mak aku. Ni contoh okei.


3) Bila mak seorang surirumah. So mmg dia dok kelek anak tu dr kecik sampai besar. So, anak tu mmg bagai isi dengan kuku lah dengan mak dia.


4) Bila berlaku penceraian. Anak laki akan protect mak dia gila gila.


5) Sebab mmg kita sayang mak kita lah. Heh. Ok sebenarnya aku takde idea dah. =P


So, bila mak yang rapat dengan anak dia, and tiba tiba ada plak makhluk yg nak kan attention dr anak teruna dia, mestilah dia rasa terancam. Ala ala penyu spesis terancam. So, dia akan ada negatif thinking or etc. Ni aku rasa lah. Sbb kalau fikir logik pun, kalau ada org lain nak attention dr org yg kau sayang, mestilah rasa cam APAHALKAUNI???? hewhew.


Maka kita sebagai perempuan haruslah pandai deal. Let's go :


1) Ever heard the word BFF??? Yes, berbalik pada punca anak emak td bila berlakunya kekurangan anak perempuan/takde langsung. So, be his mother's best friend. Takyah nak BFF sangat. Cukup sekadar best friend. Ambil lah effort, korek2 sikit bakal mentua/mentua tu suka apa. Makan apa. Color apa. Hobi dia apa. Contoh kalau aku lah, mentua tu suka gardening, tapi aku mmg takla nak gardening, tak kuasa aku. Tapi apa cara lain aku boleh buat? Belikan dia pokok. Mudah kan? "Makcik/Auntie/Mak, ni sekarang bunga paling latest tau. semua orang tanam, Majlis perbandaran pun tanam, Makcik/Auntie/Mak pun tanamlah, saya dah beli ni" haaaa tak ke sejuk hati makcik tu td.Laki tu pun terharu tgk perempuan buat camtu untuk mak dia.


2) Rendah diri. Means jangan lawan mak dia. Biarkn dia lebihkn mak dia. Kata mak. Sakit kot beranak. Tak payah sibuk tanya,"I masak sedap tak? Sedap dari mak u kan?" Lelaki ni, memang lah dia rasa masakan mak dia paling sedap walaupun ikan goreng je, sebab? Mak tu sangat special. Special yang tahap ko takleh lawan. So, cara paling bagus ialah puji mak dia gak. Contohnya, "Ok tak you I masak kari ni? Tapi mak you masak lagi sedap kan, takleh lawan siottt (siot takleh ckp bila sudah berkahwin)" Lepas tu confirm laki tu syg anda lebih. Ni depends on situation lah. Kalau dh memang mak tu tak pernah masuk dapur, confirm2 lah kau masak lagi sedap.


3) Sayang mak dia macam anda sayang mak anda. Mak mentua/bakal mak mentua(akan jd mak jugak) sama je tahapnya macam mak kita. Sbb dia dh di kira mak kita juga lps berkahwin. Kalau kawin, kita bukan kawin dengan laki tu je, tapi dengan semua ahli keluarga dia kan? So bila kita sayang mak mentua sama mcm mak kita, insyaALLAH, takdela masalah2 merepek ni. Tapi mesti kita syg mak kita lebih kan? hikhik




4)  Aktiviti bersama. Yang part ini boleh ambil dari hobi mak dia. Kalau hobi mak dia sama macam hobi korang lagi baik. Contohnya aku, aku suka shopping. So aku akan ajaklah mak mentua/bakal mentua tu shopping sekali. Buat dia rasa penting. Kalau agak2 keyakinan nak keluar berdua tu ada, takyah bawak pasangan anda. Layankannnn je mak mak ni. Paling2 cikai pun, bawak dia gi tengok koleksi pinggan mangkuk ke, Ataupun anda tanya bapa mentua/bakal bapa mentua, apa yang mak td suka. Pastu pepandailah plan. Nak seribu daya, taknak seribu dalih. Bila pasangan tu tengok effort kita nak jaga hati mak dia, memang laaa makin sayang dia kat kita. Silap2 mintak diamond ring dapat kot. Heh.



5) Hadiah! Kenytaan yang paling benar. Perempuan memang suka kan hadiah. Tipu lah yang ckp tak suka tu. Hadiah ni kita bagi bukan bila birthday je, bila kita hargai apa yg org tu buat pun kita bagi hadiah juga. So, idea hadiah ni pun boleh di gunakan. Pepandai lah fikir. Tapi jgnlah sampai memudaratkan diri pulak.




6) Your Mom is Number 1. Point yg ini aku dapat dr kawan lelaki aku. Bila dia ckp tu, aku fikir lama gak, and memang betul pun benda ni. Ni part ni yang paling akhirlah eh, ponat dah den menulis, pernah dengar tak perkataan, Syurga suami, di bawah tapak kaki ibunya? So, mudahkanlah benda itu. Biar dia patuh pada mak dia. Anda sayangkan pasangan anda? Nak ke dia masuk api neraka jahanam? Mesti tamau. So let him be. Kita pun ada mak kita kan?



Kesimpulan nya, nak pikat anak mak ni, kena pikat mak dia dulu. Kalau mak dia suka kita, confirm! Senang hidup anda. Yang penting niat kita ikhlas, ALLAH tahu apa yang kita buat. One thing for sure, kalau seorang lelaki layan emak dia dengan baik dan penuh kasih sayang, insyaALLAH dia akan layan and hargai anda juga sama macam dia layan dan hargai mak dia. That's the best part about anak mak :')



Akhir kata, SELAMAT HARI IBU. Sukati aa nak wish walaupun dah lepas. Sorry lah entry takde gambar, sebab tatau nak letak gambar sapa. I takde mak mentua, bakal pun takde lagi. HAHAHAHAHAHHA kbye.


Sunday, October 21, 2012

Tahukah anda #2


SALAM!!!


Tahukah anda? Kalau lepas makan, tak elok minum ais. 


KENAPA?


Sebab air ais biasanya lg mahal dr air panas. Membazir amalan syaitan. Allah marah. Ok tak, tipu je, sebenarnya, tak elok sebab ais tu tadi akan membekukan makanan berminyak yang korang makan. 



Ok, kita bagi contoh biar senang faham, cuba bayangkan, korang makan nasi kandar, yg penuh minyak, santan bla bla tu, lepas tu minum teh ais. Slurppppppppppp sedap nya! Tapi, ingatlah bahawa ais tu akan membekukan makanan berminyak tu. Cuba bayangkan usus yg penuh lemak. YEK. Itu baru sekali makan, cuba hari2. Ok, nak pengsan skrg.






Ok, sambung cerita balik, bila lemak-lemak yg dah membeku tu keras, dia akan sempitkan usus korang. Hmmmm this is not good ok. Makin banyak lemak, makin gemuklah anda. Risiko penyakit pun makin tinggi. 



Kesimpulan nya, minum je air suam. Jimat satu hal, sakit pun tak. Tapi bukanlah takleh minum ais. Minum boleh tp berpada2. Milo tabur sedap kot. Yums.


Okbye.

Sunday, October 14, 2012

Bahana Exercise


SALAM..


Tajuk kemain mcm ala ala muka kena simbah asid. eh. So just nak share, semenjak, ok taklah semenjak sangat, sejak kat rumah aku ada treadmill, aku rajin jugaklah bersenam. So apa yg aku dapat dengan berlari separuh mati mcm pinggang nak tercabut ialah kulit yg glow.


Perasan gila statement kan, tapi korang kena terima sebab benda betul. WAKAKKAKAKA. Aku rasa mcm kulit aku bernafas kalau aku berpeluh2 tu. Aku rasa lah. hehe. So, ini gmbr yg paling latest tanpa bedak, pakai moisturizer je. Patut takyah pakai shades kan. Tp sebab panas, I tak tahan lah ulosss. Wek.



So tu je nak cakap, secara halusnya aku nak suruh korang bersenam. Tu je. Sampai tak message ni? hehe. Take care. Kbye.


Tenang



SALAM....


Aku penat, sebab hari jumaat aku pergi Melaka, dari siang sampai ke malam berjalan. Tadi pergi PD, mandi pantai satu hari, lps tu balik bekejar ke Setia City Mall sbb ada family dinner. OMG. sangat penat dan letih malah melekit. huahuahua. but m so happy :')


Td aku cakap dekat adik aku, "Sekarang aku tenang". Tapi aku tanak lah cakap kenapa dlm blog. Kita nak simpan dalam hati kita jew. ehhehe.


Tenang,
Hati tenang, 
Kepala ringan,
Best rasa ni,
Lama tak rasa.
Boleh tak bagi rasa ni kekal?


Sebab aku suka.


Kalau rajin nanti update pasal weekend gateway ni. Hikhik. *janji manis*


Kbye.




  

#apaajmasak : Resipi Ayam masak Kicap dan Sawi Oyster

Salam Baru nak start menulis balik sebab dapat laptop baru dari IBM hahahhaha perangai kan. Btw aku dah pindah rumah sendiri. Ma...