Thursday, February 24, 2011

TIPS 3 : nak nampak kaya?

ok, kat dunia ni siapa yg taknak kaya? cuba cakap. cakap cepat. takde kan?? tipulah tanak. tapi entry ni bukan entry nk cepat kaya eh..ni entry nk nampak cam kaya. MACAM je. sebenarnya tak. HAHAHAHA.

pasti anda, perempuan khususnya gemarkan perhiasan bukan? ni bukan perhiasan seperti pasu semua tu eh. ni perhiasan di badan. seperti gelang, rantai, cincin bla bla. tp entry ni aku nk cerita pasal gelang. hehe. ala benda bulat2 tu. ehhe.

senang cerita la kan, kat dunia ni ada macam2 jenis perhiasan. contoh cam ada jenis emas, perak, silver, zulian, plastik dan sebagainya. tp aku tanak ckp pasal benda2 tu semua pun. HAHAHA. sbb bg aku, aku suka perhiasan seperti JED. tahu kan? yg biasa nya warna hijau tu.

bagi pendapat aku, ni pendapat aku tau, aku rasa JED adalah perhiasan yang melambangkan kekayaan. kau pakai gelang dia satu pun, dah cukup. CUKUP! nampak sgt simple, tapi sangat anggun. biasanya orang cina yang pakai jed. tapi aku sukaaaaa GILA babeng dgn jed. bila ada offer kat JJ, mesti aku excited terlebih. padahal tak mampu nk beli pun. sbb satu gelang harga boleh cecah ribu. tp setakat ni yg aku suka harga rm800. mampu kau? aku tak.


cantiknyaaaaaaaaaaa!


ok, setelah aku GOOGLE, aku jumpa ni :

" JED adalah simbol kemuliaan, maruah, dan ketinggian taraf. Tukang-tukang yang membuat perhiasan jed adalah antara orang yang terkaya di China. Corak yang biasanya menjadi pilihan ialah corak pic, itik mandarin, rusa, kelawar, serta ikan. Setiap corak ada maksud tersendiri. Sebab itulah harga jed mahal ".

sebenarnya, kecintaan terhadap JED ni timbul masa EX-bf aku bagi hadiah gelang jed. aku yang blurr lagi bengong ni cam "apa kebenda mamat ni bg aku gelang hijau2". tapi lama2 suka. ala, dah kata boyfriend, bg apa pun suka, sayang lerrrr katakan. dulu ah, skrg tak. so sejak tu dah jatuh cinta pada JED.


pencetus kecintaan terhadap JED


menarik bukan? tambahan pula, aku rasa kalau pakai gelang emas banyak2 tu alahai, serabot gila. baik pakai JED je. simple. dulu aku ada beli gelang jed ni, rm4. WAKAKAKA. tp dah nama pun ciplak, jatuh sekali berderai. hampesss. lalu baru2 ni aku gi pasar malam, aku beli lagi, tapi pasar malam mahal siott..hojaqq punya pakcik..dia caj aku rm 10. hakk tuiii...



gelang JED tiruan kesayangan ku.


tapi last year, tetiba jusco dekat rumah aku buat sale gila babeng punya. termasuk lah gelang JED idaman kalbu pengarang jantung hati. harga ratus. berapa eh, rm 170++ tak silap aku. tapi ada 70%. WOAH!!!! aku terus sambar. tapi hakikatnya, gelang yang aku beli tu gelang BUDAK KECIK sebenarnya. HAHAHAHA. sbb tu murah. kalau org tua punya, MIMPI la kau amni.



gelang budak kecik je aku mampu. memang sangat halus di tangan ku. ada aku kesah???!! asalkan aku ada JED asli. HAHAHAHHA.


p/s : saje je buat tulisan JED tu kaler hijau. EXCITED terlebih. heh.



TIPS 2 : kelembapan

SALAM!!!
 

anda lembap? eh kurang ajarnya ayat. ewah ewah. maksud aku, apakah tahap kelembapan anda? eh still kurang ajar bunyi nya. HAHAHAHHA. oklah, muka ada cukup tak tahap kelembapan nya? jika ya, bagus. jika tak, mesti ahh tak bagus. dang!

aku kan dah 2 kali di make over oleh si sarimah tu. masa first time tu cikgu make up dia pegang muka aku, dia kata kering kulit ni. kena pakai moisturizer. haa kulit anda jenis apaaa?? setahu aku dulu aku kulit berminyak tahap boleh goreng pisang punya minyak. so aku pakai garnier yg untuk muka minyak. mungkin sbb terlampau hebat pencuci muka tu, hbs minyak2 muka aku di serap dgn jayanya. ke sbb fasha sandha model garnier?? pehaal tetbe. heh.

so mesej nya aku nk cakap skrg, pelembap ni penting. bia muka lembut, mulus, halus, tulus eh tu tak dan nampak awet muda..ek? ye kot. ala yg penting semua yg baik2 belaka. so kulit kita kena sentiasa lembap baru cantik. lagi2 pompuan. malahan pelembap juga boleh improve skin tone kita, bia sekata, dan bagi yg berkulit sensitive, dia boleh protect kulit kita. bagus kan??




di sebab kan aku ni tak bekerjaya lagi. so ni je mampu aku beli. rm 10 hengget. guna duit gaji jual kek lapis. takpe2, nnt dah keje aku beli yg lg tinggi SPF nya. sampai matahari memancar akan kata, " woo tinggi nya SPF pompuan tu, kelasss u!" eh ada ke camtu. heh.

so, mari lah sama2 kita melembapkan muka kita. sebelum pakai make up pun kne pakai. nk protect muka. aku sebenarnya pun tak berapa nak faham jadahnya SPF ni. tapi setahu aku lagi tinggi lagi bagus kottt.. cam adik aku punya sunscreen protector SPF 56. ha, mmg kalah la cream cabuk aku ni.

persoalan nya skrg, cream yg aku beli ni moisturizer keeee??? HAHAHAHAHA. tapi ni yg minah WATSON tu tunjuk. tabah jelah. nnt selepas seminggu kita tgk kesan nya.

adios amigos jongos!



Monday, February 21, 2011

PART 1 : kegemukan



Entry kali ini akan buat anda tergamam. (yeke? bajet betul) ni kisah benar hokeh.
GEMUK? MONTEL? BESAR GAJAH? Jangan nafi kan semua orang tak suka jadi gemuk. ada yang kata, saya gemuk, tapi saya happy. tapi percayalah deep inside diri orang tu, mesti teringin nk jadi kurus or at least NOT OBESE. entry ini sangat panjang. maka akan di tulis dalam beberapa part.

NURUL AMNI JAMALUDIN adalah seorang yang sangat gemuk cam badak dulu. (eh, skrg pun ye gak cuma kurang sket je)



darjah 6


darjah 6 kot.


form 1


form 2


form 3


form 3


ya, masih form 3

form 4. ok ni takyah la nk bulatkan muka aku kan. obvious kotttt


besar bukan? ok, jangan muntah sekarang. tunggu jap aku amik kan baldi.

after few years,

taklah kurus mana, tapi boleh laaaa. WAKAKKA.

ok dah sekian.

Thursday, February 17, 2011

FAMILY : family favvy munchie


tajuk entry nk gedik je. hahaha. dang! munchie2 tu bg aku cam makanan yg kita suka makan pada bila2 masa sahaja. kira tak kira siang, malam, pagi ke petang. chewah. tipu gila. means kalau tgh tido pun org suap boleh kunyah ah? bangangnyaaaa! hahaha. biasa kalau time blaja pun org suka mengunyah2. hehe.

dalam family aku, setiap org ada munchie2 tersendiri. semua lain2. yelah, taste org kan lain2. tapi bagus juga sbb kita leh makan benda lain2, kalau semua sama je. gila babeng bosan kan? kan? eh tak ke?

so nak start dgn baba. baba kan ketua keluarga. hehe. baba ni adalah seorang yg sgt suka kacang. tak kesah ah, kacang goreng ke, kacang rebus ke, kacang buncis ke. eh tu tak. tipu je. tp munchie2 yg dia suka ialah satu kacang ni. selalu ada jual kat petronas. sedapppp! aku kalau g isi minyak or nampak petronas. mesti aku belikan. sbb teringat. tapi kalau beli, takleh beli sepeket je.. kne beli AT LEAST tiga peket..ya tiga..hehe.

ni lah kacang nya. sodap. rm 1 sepeket.


then mama. mama ni jenis suka makanan yg cam lama2. eh bukan yg dah expired eh. haha. cemana nk ekpelain ni. hmmmm..selalu kalau korang gi kedai aci. kn ada part yg banyak biskut2 dlm tin kan? biskut wafer la, biskut bijan, gula2 jut2 dan seangkatan dgn nya lah. ha, mama dia suka benda2 camntu. normally, kat giant, tesco and jusco pun ada section makanan2 camni. tp satu benda yg mama cam akan suka bila tgk ialah satu kacang tumbuk ni. susah gak nk cari benda alah ni. and ada jual kat restoran kadang2. tp mahal gila. hai manusia...

familiar kan??

kemudian along pulak. ok, along ni mmg jenis suka makan semua benda. hahahhaaa. bukanlah dia buruk lantak atau kaki pelahap. oh tidak. tp dia jenis tak kisah. bg lah biskut ke kerepek ke keropok belum goreng ke. semua dia makan. kira takde specific munchie2. tp satu benda aku tahu dia suka sushi. selalu kalau kitaorg beli sushi, mesti akan makan kongsi2. nana makan sket, aku sket, yaya sket. tetbe ada slh sorang akan kata, " weh tinggalkan along weh" pastu bila dah semua org rasa sana sket sini sket. so akhirnya along akan dpt 1 per 4 dr sushi td. agak geli kdg2 bila tgk keadaan sushi tu. WAAKKAKAKA. bila cantum2 lebihan td blh jd 2 atau 3 sushi bersaiz penuh. haha. *jangan bayangkan* tp dah adik beradik, perasaan geli tu takde. ah persetankan. haha.

mesti along bahagia kalau dia boleh makan banyak ni dan bukan lebihan adik2 perempuan dia. WAKAKAKA.

then tiba lah masa utk aku. aku suka gilaaaaaaaaa keropok. tak kisah la goreng ke, rebus ke stim ke. eh ada ke stim? tp nk cr kopok lekor yg sedap susah kat area umah aku, memang susah. tepung je lebih. nk cr kopok goreng yg sedap pun susah. kopok mmg banyak. tp yg sedap tu mmg takde. heh. dan biasanya, pilihan yg ada hanyalah kopok yg segera tu. *tabah* and kalau g jusco, aku suka satu kopok ni. nama sotoku. ok, bukan soto yg ada ketupat tu eh. kopok perisa sotong. harga tak sampai seringgit punnnn. kalau g jusco mesti akan amik AT LEAST dua atau tiga peket..yum yum.

brand ni sedap gila. kakak ipar aku bg. eh bakal. hehe.

beli wehhhhh di jusco!

ok, anak ke 3 ialah yaya. yaya ni demand sket. makan nk sedap. sama je mcm nana. eh sabar turn nana belum lg. yaya suka coklat beryls. mahal nk mampus. rasa sama je aku rasa. tp bila g jusco, yaya mesti akan beli tako tao. tp mesti suka beli oktopos. eeeee tak sedap langsung. pastu mesti kdg2 nk extra fish flakes. hahahaha. godaan tako sgt kuat. smp sanggup kongsi2 duit utk beli. haha. (tu aku tu, yaya biasanya duit dia banyak) hehe. and yaya gak yg ajar aku minum minuman yogurt. ohhhh sedappppp..

ni isi apa ni? entah. okla, mari bayangkan oktopos. hehe.

maka, org terakhir adalah my lil sis. dia ni mmg sng jaga. bg lah apa2 berunsur ice cream atau coklat. mesti dia happy. WAKAKAKKAKA. kalau g grocery shopping, mesti ada je beberapa jenis coklat yg dia akan campak dlm troli. (okla tak campak, letak elok2, kasar pula kedengaran nya) then mesti nk makan ice cream selalu. tp bgus gak, kalau takde org camni dlm umah mmg jaranglah makan ice cream. sbb aku jenis tak suka benda manis. so kurang lah. tapi satu benda yg nana mesti nak beli kalau g shopping. dan selalunya aku tak akan galak kan sbb mahal. haha. benda nya ialah mc flurry, dah la makin lama bekas makin kecik, harga mahal. haih. bek beli yg cone je. fat pun kurang. ececcece. tp biasanya aku layankan je sbb bila aku dah marah tak bg beli dia akan guna duit dia sendiri. degil betul.

skrg ada yg cornetto jadah plak. mcm2 la MCD ni nk gemukkan org.

so, apakah munhie2 anda? terpulang lah kepada anda. WAKAKAKAKA.

Monday, February 14, 2011

Part time (1)

*credit to kamarul for the pic*


"kek lapis bang, rasa dulu bang. ada banyak perasa. ha, yang ni coklat, cheese, nescafe, masam manis bla bla" kalau la aku boleh record dialog ni alangkah bagusnya. dah cam robot pun ada. hahaha. tabah jelah. (knp bang je? npk sgt gatal. hahaha)

last week hari jumaat and sabtu aku kerja part time jual kek lapis. syarikat kepunyaan pakcik aku. dah selalu da aku jual ni. kali ni karnival wow, putrajaya. pukul 6 dah bangun bersiap sbb karnival start kul 7.30pg. aku kena drive gi umah pakcik aku. tak lah jauh sgt.


jerebu siot. ish.



di sbbkan orang tak ramai, so aku dgn tak malunya pgi berjoget ats pentas lalu berjaya dpt hamper! yihaaa :D


abg bliss yg cambest. aduhai semua perisa bliss ni aku dah rasa sepanjang keje 2 hr. ahhaha.


bila malam, ada belon panasss! besar gila. first time tgk. so batak dan jakun. nk naik tp duit takdak, tgk pun jadi laaaaa.

2nd day, ada layang2. (eh nampak ke?)

nampak tak? tak? pendek umur la tu. HAHAHA.

mlm perasmian. *sebelum*

*selepas*

dan, inilah benda2 yg aku dapat. ni tag kena pakai.


internet free peneman smp bet3 flat. oh hp aku blh skype!


akak khai ni lah kawan aku, g smayang sama, mkn sama, malah kencing bersama. dia jual kraftangan. sangat cantik. lagi2 yg boleh ukir nama kita. utk perkahwinan oklaa. jadahnya nk buat perhiasan ukir nama kau. gila LAME. (ok, blh amik no phne kalau berminat)


ni slh satu produk dia. dia bg aku.

dan gelang ini juga. thanks kak. moga jumpa lagi! :D


maka berakhirlah part time job minggu ni. penaaaatt gila okayy. tp best dpt kenal ramai orang :) ok, sapa nk beli kek lapis boleh contact aku. sekian.

Tuesday, February 8, 2011

sengal #101 : aku dan matematik (2)


tetbe teringat satu peristiwa aku dgn chah ketika kami sedang berjalan menuju ke bilik ASIAH E1.4.. aku tak ingat apa occasion nya esok tu yg membuatkan aku mengira.

aku : esok sapa naik kereta aku eh?

chah : ce kira sat.

aku : aku, ang, alin, aimi ja kan? 5 lah kan. muat-muat. (sambil berfikir, 2 org kat depan, 3 belakang, aku bawak myvi oklah 5 org)

ecah gelak kuat gila.

aku : awat? (-_-)

chah : ce kira sekali lagi..

aku : (kuarkan tangan) aku, ang, alin, aimi..eh 4 lah..bukan 5..hahahaha

chah gelak tidak terkawal.

aku gelak gak sbb mentertawakan kebodohan sendiri. oh amni kau ni..


#apaajmasak : Resipi Ayam masak Kicap dan Sawi Oyster

Salam Baru nak start menulis balik sebab dapat laptop baru dari IBM hahahhaha perangai kan. Btw aku dah pindah rumah sendiri. Ma...