Saturday, December 3, 2011

Signature Pose


SALAM!!!


Signature? Tanda tangan? Pose? Posing? Apa makna pose dlm bahasa melayu? bergaya? Gaya? Gaya, Mutu, dan keunggulan? Aku pun tatau. huhu. tapi word signature pose ni memang common bg org yang gila glammmm. yang suka amik gambar. ya, seperti aku.


Signature pose ni kira mcm pose yang kita mesti akan buat bila orang amik gambar kita. Kira macam by posing like that kita confident yang kita mmg nampak elok, terbaik, hot, yakin, bersemangat. ok dah lah tu lebih2 plak. Biasanya signature pose ni kita akan flaunt anggota badan yang kita rasa paling sexy dan menarik. chewahhh.


Macam biasa, kita amik si penulis sebagai contoh. cheeee. Aku kalau posing mesti nk letak tangan kat pinggang. KONON nk nampak kurus walhal tak punnnn. Sampai mama selalu sound, "cuba bergambar tu bg elok2 sikit". Sesungguhnya, mama tersayang takde signature pose. AHHAHA. kuangajar punya anak. cis.


Biasa nya, orang awam atau org kebanyakkan mcm aku ni, orang tak amik POT pun ko ada signature pose ke tak. Lainlah kalau kau Megan fox. Heh. Tapi iras2 megan fox cam aku pun orang kisah kotttttt. PUI.


Contoh-contoh artis yang stick with the same pose :



Blake Lively or Serena Van Der Woodsen, rindu plak nak tgk GG. cis. Kalau korang perasan, kaki blake ni sangat cantik kan, tinggi lampai, so dia pose nk tunjuk kaki dia. Kaki membunuh kauuuu!



Kim K. Curvy curry betul laaa. Fav pose Kim K ialah meletakkan tangan di pinggang. "HELLOOOO pinggang i ramping kannnn". so highlight bdn dia yg sgt hot curvy cury. yummy.


Kak Megan i memang zasssss. Sexy ok. Renungan membunuh kau! Pose ni aku tak pernah try, Kalau kak megan buat2 cam pegang rambut nk nampak sexy, aku nak pegang apa?? Tudung? Buat cam aku tgh nak betul2 kan tdung? hahaharam.


Victoria Beckham yang sentiasa stylish. Memang pose pun nak cam model saje. Badan cam kebelakang sikit, tgn kat pinggul. Memang tunjuk baju dia and badan dia yang mmg ramping kalah biskut cream crackers Hup Seng.

So? Apakah Signature pose anda? Kalau aku, aku rasa aku ikut Kim K punya. Maybe sbb badan kitaorg sama? KAHKAHKAH. mcm nk kena tampar. Ada bukti ok. I tak cakap melulu-lulu.








Ewah ewah kan i dah kata i ada bukti. heh. Tapi paling comel ialah bila makcik aku post gambar anak dia graduation kindergarten, siap pose cam aku. Mak dia kata ni pengaruh kakak nurul lah ni. HAHAHAHHAHA.



oh. Kena ajar pose ala2 jantan sikit ary ni. NO Kim K pose ok ary. Nanti kak Nurul ajar pose ala2 David Beckham. Hehehe.


kbye.

Sunday, November 27, 2011

24 changes.


SALAM!!!


Tajuk tu saje gempak. Kau ingat senang nak berubah? Buat 24 perubahan? Memang tak. Huhu. Seperti sedia maklum, aku berusia 24 tahun sekarang. Tua? Memang Tak. *tak mengaku* Beberapa bulan sebelum hari jadi aku, chewah, aku ada pasang niat, nak lepaskan something yg duduk lama dgn aku. *dengar cam bela saka plak*


Benda yang aku nak lepaskan ialah keychain2 kat hp aku. HAHAHA. mcm apa je. benda ni dah 3 tahun dah dengan aku. Semenjak tukar phone.




5 keychain yang berkait rapat dgn aku.

Handbag : YAAAA i lovee handbag. suka beli pastu tak pakai. buang. sengal gila.

Heels : Obsession.

Ship : I love to travel. tapi masa belajar tak dapek sbb kewangan takde. Sekarang insyaALLAH, dah nak start travel dah. Weehooo!!!

Ayam : Aku suka makan ayam. Daging lembu tak suka. Ataupun boleh juga umpamakan mulut aku cam ayam. bising. Huhu.

Cupid : Always hope to find someone who truly loves me.


Last but not least, kain yang bertulis :

"So What If I'm Bitchy"

HAHAHA. adik aku bg.


So, sempena aku dah 24 tahun. Aku rasa aku nk simpan benda ni. Sebab rasa cam dah tak matang nk pakai benda2 ni. Lagi pula keje kat syarikat yang boleh tahan besarnya. Bila Manager nampak, takut dia tak anggap aku serius. Hoho. I don't want that.


So sekarang hp ku dah bogel. Takde pape. Ringan gila ok. Pegang cam nak tercampak.


Persoalan nya sekarang, haruskah aku lepaskan juga hp ku dan beli hp baru? HAHAHAHA. Niat dah ada. Tapi tgk kewangan dulu camno. Huhu.


kbye.

Thursday, November 24, 2011

I'm 24!


SALAM!!!


I'm 24.

Yes I am.

Finally.

Alhamdulillah semua cukup.

Family

Fate

Friends

Kerjaya

Syukur YA ALLAH :')

YA ALLAH, Permudahkan lah Segalanya. Amin. Amin. Amin.

Monday, cant wait to meet you.

Kbye.






Sunday, November 20, 2011

Malaysia 1 Myanmar 0

SALAM!!!


Apa anda buat di hujung minggu? Pergi spa? Duduk mengangkang di depan peti televisyen? Tidur mati? Tgk movie? Makan seolah2 tiada hari esok? Heh. Aku? Tgk bola. Bola? Bola? Bola Sepak? Rasa nak sepak muka sendiri.


Dulu... aku pernah lah tgk bola, sekali je kot masa high school walaupun satu benda pun aku tak faham. Aku tgk Man Utd VS Arsenal. Man U menang masa tu. Itu jelah yang aku tgk. Tu pun rasa dah cool. NOT. Tapi smlm, aku berjaya menonton bola buat kali kedua dalam hidup aku, YA, bagaikan bertemu kekasih lama. pui.


Menonton perlawanan bola pun sebab mr. fate. Terpaksa akur, seharusnya menonton wayang, tapi nampaknya bola lebih mengiurkan. Tapi bila aku tanya antara bola dgn aku siapa yang bakal di pilih, jawapan nya AKU. ya, mungkin nak menjaga hati perempuan ku. HAHAHAHHA. gelinya.


Maka jam 4.45pm, telah tercongok di kedai. Order air siap, tapi kuasa ALLAH. hujan lebat, kilat sambung menyabung, maka ASTRO menunjukkan kelemahan nya. SERVICE IS CURRENTLY NOT AVAILABLE. Wakakakakakakkaa. Mungkin aku org paling gembira di kedai tu. Namun mr. fate dan rakan masih tabah menunggu, sekali tokei kedai tutup terus TV. AHHAHHAHAA. Down!


Aku dah happy, yihaaa boleh menonton wayang! Namun sangkaan ku meleset, "JOM, kita cari kedai lain" (-_________________-) PASRAH.


Lalu pergi cari kedai, hampir 5 kedai tgk, semua penuh. Then last2 jumpa. Maka, menonton lah si dia, aku yang tak faham pape pun layan jelahh.. Tapi kalau dah tak tahu kan, mesti nk tanya, maka mulut aku asyik, "eh kenapa mcmtu? eh tu tanda nya apa? eh? eh?" Bak kata pepatah malu bertanya sesat jalan. Tapi takleh pakai dah pepatah tu, sebab skrg dah ada GPS. Huhu.


But, one thing yang best bila tgk orang lelaki tgk bola ialah semangat diaorg. Derang mcm bersatu as a team. Kan? Only if they r on the same team lah kan. Hahaha. But smlm sebab Malaysia lawan Myanmar, haruslah sokong Malaysia, nk kena pijak sokong Myanmar.


Kalau korang perasan, banyak org boleh bersatu as a team when it comes to sport. Banyak kelebihan sukan ni, boleh rapatkan hubungan, boleh bagi sihat tubuh badan. Kan? Kan? Sebab tu dalam Islam pun kita di galakkan bersukan. Ada satu movie yang best ni dulu aku ada tgk, yang berlakon nya ex bf aku, The Rock. Kahkahkah. Tajuknya, Gridiron Gang. Cete ni based on true story okei. Pasal budak2 kat pusat pemulihan akhlak yang perangai teruk, then pelatih dia fikir cemana nk satukan derang, last2 menjadi dengan buat team rugby tak silap aku. Best gilaaaa!!!


So kesimpulan yg aku boleh buat, sukan itu bagus. Tapi tak bagus bila tak dapat tgk wayang. Heh. Last but not least, Tahniah Malaysia. Nanti final aku tgk lagi kalau mr. fate ajak.




Aku rasa mamat baju no 13 tu yang gol kan. Apalaaa koni Amni.


kbye!

Thursday, November 17, 2011

The Royal Malaysian Traditional Spa #2



SALAM!!!!


Fuhhhh masih terasa sengal-sengal di badan pergi spa hari tu. Masih segar rasa itu. Ceh. So, berkaitan dengan entry sebelum ni, aku ada beli voucher spa dekat The Royal Malaysian Traditional Spa. Harga asal rm 373. tapi entah kenapa spa ni kena sampuk agaknya, jadi rm 45 hengget je. Aku pun pe lagi, beli tanpa fikir 2 kali.


Spa ni terletak kat Plaza Damas. Plaza Damas kat Sri Hartamas. First time masuk Plaza Damas. Tapi saya tak batak. Huhu. Batak bila nampak Istana Negara je. Tetbe. Aku gi dengan mr. fate, cakap je nk gi mana mesti dia boleh teman. wuuhuuu.


So, treatment yang included dalam voucher ni ialah Foot spa, Facial Lifting, Body Massage, Sauna and Body Scrub. Lengkap ok. Masa yang di anggarkan 135 minit. Tapi kitaorg duduk dalam tu 3 jam. Rasa nk pengsan. Dah lah nak book satu hal, aku siap tipu pekerja tu kot cakap aku nak kawen bulan depan, so nak buat rawatan spa. HAHAHHAHA. padahal... eh salah aminnn *gatal nk kawen cepat*



entrance spa. simple je.





Ruang menunggu tingkat atas. Tempat sangat calm. Pencahayaan kurang nk bg feeling2 syahdu kannn, tenang je.



Kebetulan pulak masa kitaorang sampai tu, katil tengah penuh. So takleh nak buat ikut turutan sangat. Datang2 terus kitaorg buat foot spa. Ok, foot spa dekat spa ni ialah dia masukkan air suam, campur limau bomoh, campur ada sejenis liquid kot, sbb air tu berbuih2. Maybe sabun. Maybe liquid penghilang daki. HAHAHAHA. Ini nama foot spa? Ok, sila buat kat rumah saje. JIMAT ok.





Then lepas foot spa, masuk sauna. Cis, tak berpeluh pun. Bek aku sauna kat rumah aku, berpeluh cam mandi. Dia ada bg teh herba. Tapi bak kata mr. fate, tu air suam. Air suam pun bolehhhhh... HAHHAHA.


tempat sauna yg suam suam kuku.


After sauna, buat body scrub. Body scrub honey okay. Bau best.. Ha kau sental sental kuar daki segunung. Lepas scrub, dia suruh mandi.. Sangat menyegarkan!!! *muka segar*


Lepas muka dah segar, haruslah mendapatkan facial yg enak. Semua barang2 kosmetik spa ni berjenama reneu. Facial lifting yang kitaorg buat, ada dekat 4 kali gak dia sapu cecair apatah, then masker, then last sekali dia guna machine cam nak matikan jerawat kot, walaupun takde jerawat kannnn. then dia naik kan muka guna roller. Naik kan muka?? Kata facial lifting. HAHAHA. Tapi masa dia bersihkan white head tu sumpah aku rasa cam nak cekik dia. Sakit okayyyy!


Then, inilah masa yang di tunggu-tunggu. Body Massage!!! OMG aku sangat memerlukan urutan-urutan manja sbb rasa badan mcm dah corrupt gila. pinggang lenguh jgn cakap..keje dr pg smp petang duduk tegak je. Maka sesi massage pun di mulakan dengan mengunakan minyak aromatherapy lavender, tapi aku tak bau cam lavender pun.heh.layankannn.. Makcik tu urut sedap, tapi mmg ada something wrong dgn bdn aku, sebab bila dia urut kaki ok je, masuk ke badan, YA AMPUNNNNN. nasib tak mengalir air mata.


And makcik tu kata, bahu aku bengkak, tegang then bila dia urut pinggang, dia tny, ni keje duduk je ke? eh eh eh gila hebat makcik tu. Tapi kalau fikir logik mmg lah org keje duduk, ada ke org keje meniarap. heh. Part kaki dia cuma complain betis tegang, tapi taklah sakit, standard kalau dah hari2 pakai heels, confirm tegang. Paling takleh blah makcik tu kata tulang jari aku bengkak. I was like WHATTTTT???!!! tulang boleh bengkak ke. Macam2 hal lah makcik ni. Tapi layankannnn jeee..


Kemudian habis berurut, aku pun mandi buat kali kedua. HABIS! Lega. Badan sakit jangan cakap. Rasa nak patah riuk. Tapi overall BEST!!!


Service dia bagus. Tempat pun okay. Tak ramai orang aku suka kalau tak semak je. Huhu. Tapi ramai orang kata kalau beli kupon ni susah nak redeem. Senang je, kena pandai cara nya. Benda murah mesti ada halangan sket. Hehe. Wahai perempuan saya menyeru anda agar pergi memanja kan diri. Boleh juga ajak saya ye.


So siapa yang berminat nak g spa ni boleh pergi website dia


or cari di mukabuku KLIK NI


Apapun, aku dah jimat rm 656!!!! WOOHOOO.


kbyenaktampalkoyok.

Sunday, November 13, 2011

Friday, November 11, 2011

11 years!



SALAM!!!


Masihkah anda rapat dengan teman-teman sepermainan, segosip, sebantal, sesama kelas, sesunggut..ok tu tak lah kan... Adakah anda masih rapat? Ke dah regang disebabkan masa? Kerja? Kekurangan credit? Komitmen hidup? Sila lah pilih mana2 yang anda suka. Huhu.



Aku dulu sekolah asrama. Bukanlah asrama penuh, asrama biasa2 je. uhukk. I ni student average je. Bukan flying colors, idok lerrr. So masa asrama tu mesti ada geng2 kan? Bestnya kalau ingat balik. Macam2 kerja gila yang aku buat. To be honest, am not that baik punya type laa kan. Nakal gak masa sekolah, tapi kenapa aku jd pengawas dulu? mungkin cikgu disiplin tersalah tafsir aku. hahaa.tapi bila form 4 and 5 dah slow down. Nak SPM laaa katakan. huhu.



Antara kawan2 asrama tu, banyak yang masih contact lagi, walaupun kitaorg taklah selalu sangat jumpa pun. Jumpa pun selalunya kalau ada occasion cam wedding ke apa. Tapi the relationship is still there. Sama je. Kalau gossip still macam dolu-dolu. Hihi.



The best thing about my friends yang dari sekolah menengah ni, derang tak berubah. Perangai sama jeeee, walaupun ada yang dah jadi mak2 orang. HAHAHAHA.




latest pic. walaupun tak semua dlm ni but oklah kan :)


11 years and still counting...


Mari berhubungan semula dengan rakan-rakan, mana yang tak lupa diri lagi. Yang dah lupa tu, biarkan je.


p/s : OM-GOSH OM-GOSH. baru perasan, 11 years, harini tarikh 11 november 2011. semua 11. HAHAHAHHAHAHHHAHAHAHA.

I heart you guys so much *cium pipi kanan kiri*


Sunday, October 30, 2011

Kesudahan


SALAM!!!


Hari ni hari minggu, maka saya tak berapa busy. Kalau busy pun tu buat2 busy sbb malas lipat kain. grrrr! apa lah nak jadi.. huhuhu..



Apa kesudahan nya entry ni? Tajuk pun dah cam menyampahkan je (kata akar dia sampah). Oklah, kesudahan ni sebenarnya nak cakap pasal kesudahan yang aku ambil akhirnya.



Siapa yang pergi kerja make up? Ala bukan lah make up yg melampau2. Just bedak and eye liner. Tapi still laa blh buat muka kita nampak different gak.. Kannn?? Masuk hari ni dah sebulan lebih aku kerja. Sepanjang aku kerja, hari2 pun aku pakai eye liner.



Pakai eyeliner mmg blh buat mata kita nampak lg besar bla bla bla. Tapi....... bila lepas solat, amik wudhuk, muka jadi cam org EMO &#&#&@*(&*(&#@(*&. haram. Macam muka org kena tumbuk pun ada gak. Lama gak aku fikirkan solusi masalah ni. (bajet cam masalah besar gila) ok fine, besarlah untuk perempuan mcm i ni.. heh.



So, setelah aku fikirkan banyak kali, maybe i should stop pakai eyeliner, or else bila lepas wudhuk nampak cam geng EMO dekat Times Square. Ish. Nasibaik tak pakai baju hitam hari2. Dan kesan masa panjang dia, bila eyeliner tu dah turun ke bawah mata, bila nak remove dia cam ssh, kena gigih mcm sental daki badan kannnnn....and setahu aku kulit area mata adalah yang paling lembut. SO..... kena EXTRA care.



muka sebulan bekerja. eyeliner ada.




bila lepas wudhuk, eye liner smudge. efek harus berlebihan. hahahhaHARAM apakau igt cam askar conteng2 muka.



so, aku decide untuk beli ini...


Revlon Super Lustrous Really Red Matte 006



Make up is always about highlighting only one part of ur features. Means kalau dh beriya make up mata, go easy on ur lips and vice versa. So, aku ambil langkah ini. Go easy dengan my eyes, but highlight my bibir mungil instead. *statement membunuh*



TARAAAAA... ha, ce tgk bawah mata tu, bila aku hilangkan eyeliner, dia still cam gelap kann.. tu yang saya tak gemor. ishhh.




mata yg harus dapat EXTRA care. nk beli eye cream duit takde. Mahal ok. So, ukurlah baju di badan sendiri, ambil alternatif lain.



Adalah dekat 1 jam gak aku duduk kat kaunter revlon tu try merah yg mana sesuai dgn kulit muka. Actually, semua perempuan pun sesuai pakai lipstick merah BUT kena ikut skin tone. Try google video Michelle Phan. Dia ada ajar cemana nk cari red lipstick yang sesuai utk muka kita.



Maybe ada org fikir, this is not important. Ada yang gi keje tak make up apa. But to me, HELL NO. Appearance mmg penting. Remember first impression? Yes, itu sangat penting. Kalau kita selekeh je, tendency for people nk ambil kita serious pun tipis. Orang akan fikir, "diri sendiri pun kau takleh jaga, kau nak jaga company?" lupakannnnnn..



Bukan lah nak kata make up lebih2 smp pakai bulu mata palsu ke apa, but kena look good, kemas, bersih. Percaya lah, dalam dunia sekarang, orang dah tak tgk sgt CGPA kau. Orang tgk cemana kau berkomunikasi, cara kau bawa diri, cara kau sesuaikan diri, teamwork semua bla bla..



So, dont take things easily. Work for it. Ok, itu sahaja. Bye!


Wednesday, October 19, 2011

3 makanan peyumbang STROKE


SALAM!!!!



Apa khabar anda sekalian?



Hari ni nak share pasal 3 makanan yang menyumbang stroke. 3 je. tak banyak. ok? kalau anda mmg dah kurangkan/avoid makanan ni baguslah. Ucap tahniah pada diri sendiri sambil kuarkan duit kat ATM sendiri, beli lah apa2 sebagai reward.


So, basically apa basic knowledge yang korang tahu pasal stroke? kalau aku, aku akan jawab, " ha, stroke tu cam penyakit yg selalu dalam drama melayu tu.. Kalau anak buat hal ke, laki kawin lain ke, kan biasanya orang tu akan kena stroke.. kan kannn" huhu.



Tu bukan definition yg benar, hihi. Based on PubMed Health :


"A stroke happens when blood flow to a part of the brain stops. A stroke is sometimes called a "brain attack."

So, berbalik pada tajuk asal. Apakah 3 makanan yang menyumbang kepada stroke si jahat ni.

#1

Biskut, Cekedis dan Pastries

sedap kan? ye, saya tahu.



Muffins, donut, cekedis, biskut bla bla. Semua benda ni mengandungi trans fats yang sangat tinggi. Kebanyakkan makanan ni semua mengandungi, minyak yang di hidrogenkan supaya makanan2 tadi tahan pada suhu bilik. Tahukan suhu bilik berapa. Ada sesetengah makanan yang tak tahan, sbb tu kita perlukan bantuan peti ais. Tapi makanan2 yang kat atas ni dia rileks je duduk kat suhu bilik. Apedehallll kami ada agen yang membantu. Makanan yang mengandungi trans fats juga adalah seperti makanan yang disejuk beku, salad dressing, french fries, cake mixes, and whipped toppings.

Trans fats ni dia adalah artery-blockers yang sangat bahaya. Dia boleh merendahkan kolestrol baik dalam badan kita dan meninggikan kolestrol jahat. Apa jahat sangat ni??? Tak boleh ke bagi kami makan pastries???? PUI laaaa.. Berdasarkan kajian, wanita yang makan 7gram trans fats (2 ketul donut/ separuh dr portion french fries) 30% daripadanya akan kena stroke.


#2

Daging yang di process

Apakah yang di maksudkan dengan daging yang di process? Daging yang di process adalah seperti hotdog! ya, hotdog itu kegemaran aku. ohhh (-____-) salami, ayam goreng yg cam drumet tu.


Masa aku high school, aku selalu makan drumet, hotdog bla bla sng cerita semua benda yang segera sbb yela budak tgh nak naik, makan pun banyak. Sampai satu tahap, dia kacau aku punya period cycle. OHHHHHHHHH ni bahaya. mak aku yang prihatin lagi sayangkan diriku pun bawa g doctor. Doctor suruh kurangkan makan makanan yg jns2 gitu. Sejak dari tu aku kurangkan. Memang kurangkan until now. Now pun kalau makan, tu bila mak aku tak larat nak masak, so goreng drumet. Tapi adalah sebulan sekali je kot. HAHAHA. nampak sangat mak aku rajin masak. hihi.


TIDAAKKKKKK!!!! HOTDOG 1901 (-______-)


Daging yang di process menyumbang ke arah stroke melalui dua cara.

1. Sodium yang di letakkan di dalam daging tersebut

2. Bahan pengawet yang di gunakan untuk mengekalkan ke-enakkan nya dan mengelakkan daripada rosak. (Sodium nitrate & nitrite) Sodium nitrate dan nitrite ni dia boleh directly rosakkan kita punya saluran darah dan menyebabkan arteri kita jadi keras dan sempit, dah jd camtu dah confirm2 rosak. Lama2 saluran darah kita akan jadi makin sempit, and akan lead ke stroke.

#3

Diet Soda

Coke light??? Diet Coke? Ni mmg fav aku kalau g fastfood restaurant. Selalu kita rasa benda ni boleh bantu kita maintain weight. lebih sihat. Oklaaa sihat sikit lah kann. HAHAHA. Tapi sebenarnya minuman camni pun menyumbang ke stroke.



Orang yang minum diet soda mempunyai potensi terkena stroke sebanyak 48%. Berdasarkan kajian dari Universiti Columbia, 2500 orang berusia 40 tahun keatas yang minum diet soda, 60% daripada nya menghidap stroke, serangan jantung dan lain-lain berbanding orang yang tak minum diet soda. Kajian masih di jalankan. Pakar nutrisi menasihati supaya siapa yang taknak kena stroke, sila laaaa stop minum diet soda. Ok, thank u pakar nutrisi. saya minum air masak je bila g burger king. HOH.

Kesimpulan dia, senang je. jangan makan garam banyak. habis cerita. Benda kalau makan berlebihan memang tak elok. Kan dalam Islam pun kata bersederhana lah dalam semua benda. Tak gitu??



Ni antara nama2 lain bg garam, so bila beli makanan ke apa, check lah kalau rajin dan tak nak kena stroke.


  • Baking soda
  • Baking powder
  • MSG (monosodium glutamate)
  • Disodium phosphate
  • Sodium alginate

Tetbe aku terbayang kalau mak aku cakap masa tgh masak, "Angah, tlg ambik kan disodium phosphate bg mama". HAHAHHAHA. gilaa laa cikgu sains pun tak mcmtu. HEH.


Okbye.

Thursday, October 13, 2011

OMG BUSYNYA

SALAM!!


Haruslah aku men-CAPS LOCK kan tajuk sebab aku mmg busy betul. makcik jual nasi lemak pun tak busy cmni.. hoh hoh.


Banyak benda nak update tapi nntlah semua nya dalam otak, masa sangat mencemburui kita. Eh tak, cemburu kat aku je. sbb tu aku sorang je busy.


Ok dah bye. nak sambung kerja. Pui laaaaa keje melambak. (-________-)


tak sabar nak update pasal ni


Thursday, September 29, 2011

Kebahagiaan dalam kecantikkan

SALAM!!!



Ya ampun. Bosan nya diriku. Bosan gilaaaaa.. Training dah habis. Test dah buat. Sekarang tengah tunggu big boss from US bg access kat databases. Sementara tu kerja aku, makan, kacau orang, makan lagi, melayari internet, baca emel 567 kali, pergi tandas bla bla bla.. BOSAN. So, marilah kita kurangkan kebosanan ini.



Kalau baca tajuk entry apa yg korang dapat simpulkan? Any assumptions? kecantikkan seringkali di kaitkan dengan perempuan. Betul tak? Siapa dalam dunia ni tak suka dengan kecantikkan? Tipulah tu kannn.. Aku mmg suka dengan kecantikkan. kecantikkan tu subjektif. Bukan setakat perempuan cantik je kita panggil kecantikkan.



Perasan tak betapa gembiranya seorang perempuan bila di puji cantik. Ataupun apa yang dipakai oleh seorang perempuan itu dipuji cantik contoh macam orang kata, "eh cantik gincu yg awk pakai ni, beli kat mana???" bila orang cakap mcmni pun kita happy. kalau aku, aku happy lah. hehe. tapi aku tak pakai gincu. heh.




kenapa kau ni cantik sgt olivia *STRESS*



Ada satu connection antara perempuan dan kecantikkan yg buatkan kita akan happy. Mungkin sbb kecantikkan tu lumrah wanita. Kan? Selalu kalau aku pergi spa, lepas dah habis treatment mesti aku happy, walaupun sebenarnya aku buat facial je punnnnn. Kebanyakkan perempuan happy bila dah accomplished something yang berkaitan dengan kecantikkan.



Contoh-contoh lain :


1. "Happynya dapat beli baju tu, mesti aku nampak cantik nnt"
2. "Aku suka kaler gincu ni, nampak cantik kat bibir mungilku"
3. "Lembutnya kulit aku lepas facial, bertambah keyakinan diriku"




Persoalan nya sekarang, kenapa perempuan begitu gembira dengan kecantikkan?




Berdasarkan kajian Michelle Segar, behavioral psychologist kat University of Michigan’s Institute for Research on Women and Gender. Hasilnya :



#1


Perempuan sebenarnya terlalu busy dengan everyone else, until satu tahap, dia takde masa untuk diri dia sendiri. So, simple things pun dah boleh buat dia happy. Salah satu daripadanya ialah in terms of beauty. Contohnya seorang ibu yang bekerjaya, most of them takde masa untuk diri sendiri. That's y bila they did something untuk diri mereka, dia punya happy, bukan main lagi.



#2

Perempuan-perempuan yang depress biasanya adalah perempuan yang tak cantik. HAAA, boleh tak aku ckp gitu. kuang ajar betul lah kau ni amni.. tapi cuba kalau korang tgk sekeliling korang, (ok, sila tgk sekarang) perasan tak, kalau org yg cam serabai tu je, nampak dia cam depress kan? kebanyakkan org yg aku nampak serabai, mess up tu, mmg muka cam depress gila. HAHAHA. tak kira lah perempuan ke, laki pun sama je. PUI.




#3


Menjaga kecantikkan diri boleh membantu kita rasa lebih confident dan gembira. Dan bila kita selalu happy, kita akan jaga diri kita dengan baik. Nampak tak connection dia? Macam contohnya aku lah, setiap minggu pun aku nk gi SPA sbb tu aku selalu happy. HAHAHAHAHA. example mcm nk kena tampar.


#4

Kajian yang dilakukan kepada lebih 25 ribu orang awal tahun ni, mendapati orang yang cantik lebih happy sebanyak 10% compared to the less good-looking people. And yang lagi best, they earn MOREEEEEE.



Pada pendapat aku, yang penting kita kemas dan bersih. REMEMBER! first impression tu sangat penting. Kalau ko mess up, mmg semua negative je pemikiran orang yang keluar. Takde nya orang nak kata, "Oh dia tolong parents dia berkebun kot pagi td, lepas tu terus pegi office" MMG TAKKKKK. mulut orang tak mcmtu. Okla kalau ada pun maybe lah sorang dua.



Apapun kembali kepada niat kita, jangan kita nak cantik2 sebab nk bangga diri. eh jangan tak baik tu. ALLAH marah okei. nnt tetbe ada org simbah asid. haru haru.



Contohnya :



Dulu aku gemuk tahap nk kena terajang punya. 77kg. ok, jangan imagine, nnt tak cute lah aku. hehe. So, aku berazam nak kurus. SEBAB, nk sihat yang utama. nak cantik tu adalah gak. sebab mmg betul, kalau ko cam tak keruan gemuk ntah pape bla bla ni mmg confident level agak low. SERIOUS SHIT. tak tipu. aku dah pernah rasa. So, mmg aku work hard for it. And when aku dah lose weight sikit, alhamdulillah, dah ok lah confident level I tu, kadang2 terlebih confident pulak. AHAHAAHAHAHAHHA.


dulu.....

gemuk kan? korang rasa nk picit2 pipi aku ke nk lempang je muka aku? heh



sekarang..




Kesimpulan dia, apa sahaja yang buat korang happy. Tak kisahlah dengan hanya memakai lip gloss ke apa, PAKAI LAH. jadikan anda seorang yang happy dan berkeyakinan. Kerana benda-benda ini smua comes from within. Kita sendiri yang kawal otak kita. Melainkan ko robot terminator lah kan.. cheh..



Kalau rasa suka menari, menari lah, suka pergi spa, pergilah. Buat apa sahaja yang korang suka, simply because YOU DESERVE IT!!! and satu ayat BIG BOSS aku yang aku suka masa meeting hari tu, dia kata :



" IF YOU LOVE SOMETHING, YOU'LL FIND AN EXTRA TIME FOR THAT THING. EVEN IF ITS ONLY 15 MINS"



So, start now.. be happy.. you'll look beautiful :)



salsa anyone?


okbye.ada birthdaypartypulakkatopisni.


Friday, September 23, 2011

Skin Care



SALAM!!!!



Amboi amboi amboi kemain lagi banyak org tanya kat formspring pasal skin renew nak beli kat mana. eh eh eh eh, pergi lah click kat link tu cari cawangan dia. Malas betul ye. Lemak kat tangan tak elok simpan nnt nk kawin susah nk beli cincin. *tiba-tiba*




Ada juga yang tanya, betul ke pakai bb cream tu SAHAJA kulit jd elok. Aku nak cakap pun tak tahu. Tapi so far so good lah. Ke mmg muka aku ni pakai apa pun dia layankannn je.. Ha, tu mungkin gaklah kan...




Tapi other than skin renew tu, aku ada juga guna Pure Water Facial Mist from The Face Shop. Lama berzaman dah aku guna. Dah dekat setahun. Hasilnya masih sama. So kesimpulan yang aku boleh buat, mungkin benda ni membantu jugak kot.




BACA ENTRY INI




Apapun product yang korang guna. Pastikan ianya halalantoyiban okei.




Sekian. ok ni bukan kat office. Bye.


Wednesday, September 21, 2011

Symptom Checker


SALAM!!!


Kembali lagi aku ber-blogging di waktu kerja. Sebenarnya sekarang tgh training. Tapi belah pagi je, petang I free. sementara ada masa ni baik kita berkongsi pengetahuan. kan? Sharing is caring kan? Tapi share suami tak eh. Tak rela okei.



Ok, berbalik pada tajuk asal. Apa maksud simptom? symptom? sep sep tom tom tom? lempang nak? basically symptom ialah tanda-tanda atau sign yang korang dapat untuk sesuatu penyakit tu. Biasanya melalui symptom2 ni lah doktor detect apa-apa penyakit. Bila ada symptom, maka doktor akan syak something is not right kan? then they will run a test/ tests untuk confirm kan apa jenis penyakit yang korang hidapi.



Aku memang suka baca anything pasal kesihatan. Kalau korang baca entry2 aku pun banyak pasal kesihatan kan? kan? takde cete aku g date ke apa. sbb mmg tak g (-_-) so, di sini aku nak perkenalkan satu website kesayangan aku. Ni website kesayangan aku tau, korang tak boleh curi. Kalau curi kecik hati aku nanti.



Click kalau sayang aku



tipu je yang atas tu website longchamp sebenarnya. hihi.



SINI





nampak tak? banyak symptom2. antara nya ear pain, chest pain, back pain. kalau antara symptom2 ni takde yang korang alami, korang just boleh type symptom apa yg korang alami. pun bolehhh. tapi kalau type symptom2 makan tak kenyang, mandi tak basah yang tanda jatuh cinta tu, memang doktor ni keluar dari skrin lempang muka korang. haaaaa..



Aku kadang-kadang sakit dada sbb asthma. So aku pun buat symptom aku chest pain.




Pastu dia akan tanya lah mcm2 soalan. Jawab dgn jujur okay. Tapi soalan ni takleh blah. breast implant???!! WAKAKA. adakah breast implant blh buatkan dada sakit? ye la kot bila implant terlampau besar. hahahahaha.




Then lepas korang dh jawab semua soalan tu, dia akan bg kesimpulan berdasarkan symptom2 td tu.




Kemudian dia akan bagi penerangan. Korang baca lah. Kalau rasa serious, baik jumpa doktor. Mencegah tu kan lebih baik. Kalau taknak jumpa pun dapatkan 2nd opinion. boleh kan?



So, apa2 kemusykilan pun, TANYA dan TANYA dan TANYA. ok? Jaga diri baik2. Semoga berjaya mengesan apa jua benda pelik yang berlaku di badan anda.


Okbyenakgitoilet.



Tuesday, September 20, 2011

Lelaki #1


SALAM!!!!




Lelaki? Jejaka? Peria? oh tu sayur, pria ataupun jantan adalah makhluk yang ALLAH cipta di dunia yg fana ini. Bila ko cakap dengan lelaki, mesti statement macam ni akan keluar dr mulut seorang lelaki, "Perempuan ni complicated habis, susah nak di fahami" kan? kan? standard ayat tu.. aku rasa nak muntah dengar dah.




Tapi bila tanya perempuan, derang plak kata, "Lelaki mmg complicated, susah nak di jangka" kan?kan? kalau bagi aku lah. orang lain aku tatau. tapi bagi aku, perempuan takde lah complicated sangat pun sebab kitaorg punya basic need bg aku cuma nak attention, love, protection. Tapi ketiga-tiga perkara yang aku cakap tu boleh di berikan melalui pelbagai cara.




Seperti contoh, Attention. Kebanyakkan perempuan bukan lah nak attention 24/7. Tak. Aku pun taknak. Kadang-kadang kitaorg just nak korang dengar apa yang kitaorg nak kata. Nak bercerita. Sebab bg perempuan, bila dia ada kwn baik, mmg dia nk share semua benda dengan kwn baik dia tu. So bila lelaki yg disygi juga kami anggap kwn baik kami. So dengar je, susah ke? Susahkannnnnnn..... ye aku tahu.



walaupun pompuan tu jatuh. dia mmg blh bgn sendiri. tp kalau tamau tlg angkat pun, tanya je dia ok ke tak. Itu pun dah cukup :)



Dari segi love pulak, bukanlah perempuan nak lelaki dok ckp i love u setiap masa. hari2 ckp ke. tak. tak payah ckp selalu pun takpe, asalkan bila lelaki cakap, mmg they mean it. tu lagi bermakna. Tapi, kalau jenis pompuan2 yg sengal serta lampi cam aku ni, selagi tak ckp sayang, mmg aku akan assume tak sayanglah kan. hahahahaha. And perempuan kebanyakkan nya akan lebih menghargai kalau lelaki tunjukkan love derang thru actions. Pepatah pun kata kan, action speaks louder than words. ye dok?




Kalau dari segi protection ni mmg basic lah kan. Kata pun perempuan insan yg lemah, mestilah perlukan protection. Bukan lah kaum perempuan ni nk korang jaga kami di sebelah setiap masa ke apa. TIDAK! tak perlu. just tanya are you ok? ataupun bila kitaorg cam sengal sengal ayam tatau jalan ke apa, tanya lah kitaorg, "Nak I tolong hantar?" or bagi kitaorang solutions ke. Tunjuk effort sikit.. ni nak tanya pun susah, itu belum kahwin dah mcmtu, nnt dh kawin? main biar je ntah2. huhu.. Perempuan ni nak rasa selamat, kalau lelaki buat kami rasa selamat, kami tak ragu2 nk selamatkan anda. ahhahaha!




Benda paling basic yang laki perlu tahu aku rasa ialah bila perempuan kata, "eh takpelah" "takpe2" "tidak mengapa" "it's ok" "takde pape lah" ni semua BULLSHIT. CHICKENSHIT. CATSHIT. kalau takde pape tu sebenarnya mmg ada pape (-_-) come on lah guyssss, perempuan nk tengok effort korang je sebenarnya. sejauh mana korang nak usaha utk dia. tu je. SIMPLE.



Aku tatau lah ini hanya pandangan aku sahaja atau apa, tapi perasan tak, perempuan kalau dia sayang, apapun dia buat untuk laki tu. Cuba tgk kalau kat KOSMO. ada pernah korang baca, lelaki lari ikut gf. ADA? aku tatau la, aku tak pernah pulak baca kan. tu salah satu contoh lah kan. Ada satu pantun nenek aku pernah bgtahu aku, ianya berbunyi begini :




"Nasi lemak, buah bidara, Sayang selasih hamba lurutkan, Buang anak buang saudara, Kerana kekasih hamba turutkan"



Kesimpulan nya, senang je perempuan sebenarnya, kau sayang dia sorang, kau jaga dia sorang, kau tengok dia sorang. DAH! kau tak perlu risau, dia akan setia dengan kau, dan akan tunggu kau selama yang boleh selagi jodoh ada.




okdahbye. aku ni kerja boleh blogging pulak. nk kena tampar dgn bos ni. PANGGGG!!!



Monday, September 19, 2011

Skin Renew : BB Cream


SALAM!!!



Penatnyaaaaa kerja! choiii padahal br 2 hari kerja. rasa mcm tulang dh bengkok sakit ostoporosis. PUI... tapi.. hidup harus di teruskan..



so berbalik ke topik asal, berdasarkan entry INI . kan aku ada beli dia punya BB cream. walhal, aku tatau pun apakah itu BB cream, sbb dok tgk kat kedai2 melambak2 bb cream, so mestilah nk try gak kannnn. *dasar senang terpengaruh*



Makanya, aku pun pakai lah adalah 3-4 kali gak aku pakai. Overall, product dia okei, I bagi 3.245 pointer dia. Based on experiences aku b4 this mengunakan foundation, aku tatau lah aku salah beli ke apa, tapi kalau pakai, muka jadi cam cendawan. means putih semcm, mcm bertompok tu. mcm kulat, lebih2 plak description aku. pastu cam berminyak2. eeee mmg tak gemor den.



Tapi, BB cream skin renew ni tak. dia cam meresap gitu. takde pulak bertompok ke mcm kucing tompok2 tu. elok je. and aku perasan satu benda, kalau bgn tido skrg, kulit jd licin yang mcm artis korea(WOHHHHHH ayat mmg takleh blah) aku tatau nk explain cemana. dia cam yg bersih berkilat, tapi bukan berminyak. nk gmbr bwh ni. mcmni lah jdnya. tapi aku taklah se-ayu pompuan ni kan. heh.



gambar curik google



di sebabkan aku ni poyo lagi takleh blah. maka, di sini aku sertakan beberapa keping gambar sebagai bukti pakai BB cream skin renew.











ok, kalau menyampah click tanda (X) di sebelah kanan anda.



so, skrg ni haruslah aku bertabah nk beli si kecil ni berharga rm 55. kata nak muka cam artis korea iwantnobodynobodybutyou kannnnn... haruslahhh..



so, korang boleh lah try BB cream from skin renew kalau nak cuba. Kalau nk cuba brand lain pe salahnya, kot2 laaa jd cam artis hindustan plak kannn.. jadi cam kak jessica alba ke.. kemain berangan and actually lelaki pun boleh pakai BB cream sbb manfaat dia banyak utk kulit. tapi jgn nak pakai tebal2 siap bedak bagai, aku lempang kangggg.



ok dah, bye nak gi kumpul duit ni.


Saturday, September 17, 2011

Svenson Hair Care Centre Part 1


SALAM!!



Ehem ehem. First of all, entry ni akan ada 2 parts sbb yang part 1 ni just the basic one. So, the second one akan di update entah tatau bila. huhu. Ceritanya begini, ada satu hari tu, i went for a facial dekat spa yang mmg selalu aku gi. Then masa nak balik tu, borak2 dgn my beautician. Dia tanya aku, where do u usually go for your hair treatment? Then aku cam, haaa, banyak plak duit aku kannnn. Aku pun cakaplah, aku guna traditional way. Yolah, kan aku guna santan je. JIMAT.




Then tetbe dia kuarkan voucher, hulur kat aku. "For our regular customer, enjoy this voucher AJ". Then aku cam terkezuttt lahh kan. Tengok dapat voucher rm 1500 from Svenson Hair Care Centre. PENGSAN!!!! Siapa nak bg weyyyy. Ini rezeki Alhamdulillah :))




So, aku decide nak bg untuk family ku tercinta! Lagi pun, benda camni aku dah pernah buat dengan Yun Nam dulu, so cam tak kesah sangat, buat lambat2 sikit pun takpe. So, adik ku, Yaya pun suruh lah aku buat appointment untuk dia. Lama okay dekat 2 jam lebih. Dah lah tak lunch (T.T)



The nearest Svenson ada dekat2 dengan rumah aku, BAIK PUNYA! hihi..




bukak2 pintu nampak ini.




consultation rooms



di sini aku habiskan masa selama 2 jam lebih *pengsan*




pandangan biasa pusat2 begini




ini BEST!



Macam biasa, kalau korang pergi Hair Care Centre steps dia :



1. Jumpa consultant, borak2 sikit
2. Di heret ke consultation room
3. Buka apa yang patut (bukak rambut yg kat kepala je, rerambut bhgn lain tak)
4. Scan rambut
5. Identify masalah rambut anda
6. Consultant akan membebel2 smp rasa nk hempuk je dgn keyboard
7. Treatment time!
8. Scan balik
9. Consultant akan mengipas anda sekuat mungkin nak suruh beli produk (Part ni kena pandai lah menjawab, aku mmg takdehal, biasa sgt dah ni)
10. Blah dengan rambut sihat.



Aku tanya consultant tu, apa beza Svenson dengan Yun Nam?



BEZA NYA, YUN NAM GUNA HERBA. SVENSON NI GUNA SUMBER DARI TUMBUH-TUMBUHAN.



Testimonial adik aku : Best. Rasa cam gi salon. Tapi kepala aku pening lah.



Dulu masa aku g Yun Nam pun, kepala aku cam panas dan pening. sebab herba2 tu lancarkan perjalanan darah bak kata tukang basuh rambut tu. ecehhh



Aku tatau apa bestnya Svenson ni sbb aku tak try lagi. That's y ada Part 2. Tapi bila entah aku nak try pun aku tatau. HAHAHHAHAHA. Aku rasa Svenson murah dari Yun Nam. Korang boleh pergi nearest branch tanya price dia eh.



Check out their website :


SVENSON



okbye.



Tuesday, September 13, 2011

Tunggu sekejap Part 1



SALAM!!!



Tajuk entry macam tajuk lagu. Sebenarnya aku tatau nak buat title apa. Tapi rasa nya title tu adalah kena mengena dengan apa yang bakal di perkatakan. Ehem ehem. So, mari lah dengar aku membebel, eh bukan membebel, nak share buah fikiran, buah dada takleh share eh, tu untuk laki i jewwww. *mintak pelempang*



tunggu tepi laut? bwk payung okei in case hujan.



Ok, word tunggu, waiting, menanti common tak dalam hidup korang? Kalau dalam hidup aku agak common lah. Sebenarnya, menunggu ni boleh di aplikasikan dlm macam2 situasi tapi mostly bila dengar word menunggu, benda first yang akan muncul pasti lah something related with love. setuju?



" Every time I try to give up, my heart says.... ONE MORE TIME"



Aku cakap in general, sebenarnya bila kita menunggu, ada satu benda yang akan ikut sekali bersama kita (ni bukan hantu eh), benda yang aku maksudkan tu ialah harapan/hope. Bila kita tunggu something/someone mesti automatically kita akan berharap. Jangan tipu okei. Memang kita akan ckp tak berharap dah (aku pernah je poyo ckp cmni, padahallllll), tapi mesti ada sikit harapan tu. Kalau tidak, buat apa kita tunggu? Saje? Suka-suka? Amboi kau, dah tak de kerja lain ke kiah?????



Selalu aku dengar orang cakap benda ni :



" Jangan menanti pada benda yang tak pasti "



Pada pemandangan aku lah kan, benda yang kita tunggu memang semua nya tak pasti lagi. SEMUA. Sebabnya, berbalik pada Qada' dan Qadar, kalau siapa yang faham konsep ni mesti akan faham kenapa aku rasa semua benda yang kita tunggu ni tak pasti lagi. Ke still tak faham??



Contoh situasi:


Amni bertunang dgn Bruce Willis. Kemain happy nak kawin ni. Menanti saat bahagia. Auwwww! Lepas tu, tetbe Bruce takleh nak kawin, busy shooting. Ha, kata lah kan, orang yang dah bertunang tu sometimes ada yang fikir, korang pasti kawin, tapi kalau dah ALLAH kata kunfayakun. Kalau bukan jodoh tak jadi gak kan. So, sekarang faham tak? Kepada yang dah bertunang tu jgn attack aku plak. ni contoh je okei. ni yang paling simple.




Benda yang kita tunggu memang semua tak pasti. Apa pun boleh jadi dengan kuasa ALLAH. Kita hanya boleh berdoa, berharap yang terbaik dan hanya ALLAH yang tahu apa yang terbaik untuk kita.




" Waiting is painful, forgetting is painful, but not knowing which one to do is the worst kind of suffering "




Pointnya sekarang, siapa yang rasa nak menunggu tu, kalau rasa mampu, teruskan. Kuatkan diri. Kalau rasa tak, jangan paksa diri. Kadang-kadang kita kena pentingkan diri kita jugak kan? Tak salah. Diri sendiri pun kita tak boleh nak handle, nak handle orang? Lupakannnnn.




ye, aku sgt excited bila dpt surat. gila oldschool kann. tapi dlm gmbr tu bukan aku okei.




Kalau orang tanya aku, kenapa aku nak keep waiting? Jawapan aku, aku tak nak aku menyesal satu hari nanti. Aku paling tak suka feeling bila, "alaaa, kalau aku buat mcmni kannn mesti jd mcmni" tapi hakikatnya aku buat yg sebaliknya. So feeling "WHAT IF" tu aku paling tak suka. Sayang tu memang lah kan, tapi kalau fikir balik, sayang tu boleh di pupuk/hilang di makan masa, tapi kalau penyesalan ni. adoi laaaaa.. smp bebila ingat. Makan dalam beb.



" Hope for the best, prepare for the worst "



So, bab2 menunggu ni mmg byk lagu sedih2 kannnnn. Antara nya lagu ni. Layannnnn..



Saturday, September 10, 2011

Skin Renew : Professional Solution


SALAM!!!


Weekend adalah hari paling bahagia untuk semua orang, dan semestinya untuk aku gakkk. Minggu ni kemain aku menabung di shopping2 complex dengan jayanya. Bajet gaji limablas ribu kunun. heh. Weekend kali ni aku bercadang nak g ikea sbb nak beli tempat kasut baru, yang lama punya dh penuh. Banyak lagi kasut yang takde tempat tinggal. kesiannn.


So, aku pun mengajak lah adik ku dan rakan nya.




Apasal tajuk entry cam tak muncul2???!!! HAHAHA. ok lah, masa tgh jalan2 tu, aku di sapa oleh seorang amoi, " Miss do you have time?" Aku : "For what?" Amoi : "Beauty products" Aku senyum terus blah, sbb masih terbayang peristiwa semalam di London Weight Management. Aku berlalu pergi, tapi dia sempat bagi aku pamphlet.



durjana sungguh pamphlet ini. PUIII




Bila maca pamphlet ni, biasalah aku terpengaruh. HAHAHHA. Maka aku berpatah balik. Aku pun tanya, " is this really for FREEE??????" Amoi tu jawab, "remove black head je FREE miss, yang beauty treatments tu you kena bayar" Aku dalam hati, "menipu betul, saje bg aku excited, tak baik okei" Pastu aku cakap, "Oklah, pls remove it for me" Dia pun senyum, aku membalas senyuman nya. ewahhhh geli plak.



Dia membancuh apatah.



Mula-mula dia bersihkan hidung aku pakai rose cleanser ni.



Papaya extract yang dia bancuh utk sapu ke hidung aku



Dia menyapu papaya extract tu, bukan main lagi, macam dia tgh sapu kuning telur kat tart nenas. choiii



Pastu, dia letak kertas putih ni.



Ni hasilnya. Adik aku kata, "Banyak bulu jeee" (-_-)


Papaya extract ni bagus sebab first dia based on herbs. Second dia water-based. Dia sesuai untuk semua kulit. And aku rasa mudah nak remove black heads bila kau hanya perlu sapu papaya extract tu je. 3rd, tak sakit. Selalu aku tgk adik aku pakai yang pelekat hidung tu, time nak tarik, kelat2 muka dia. HAHAHA. ni tak, sng je.



And beautician tu kata,
TOLONGLAHHHHHHHH jangan tarik white/black heads sendiri (lebih2, padahal dia tak ckp tlg pun) Sebabnya, ianya hanya akan membesarkan Pores je. which is tak elok lah kan.



Pastu, aku pun tanya, "Betul ke guna ice boleh kecikkan pores?" Dia pun jawab, "Boleh tapi just for temporary, and dia tak recommend sbb ice tu tadi boleh keringkan kulit muka kita" ADA FAHAM??? so, bagi aku, takyah cabut, pergi je buat facial.



Lepas dia habis buat benda tu, perkara standard, dia akan try promote products dia. Apadehal, aku dah cukup expert dah nak menepis. Tapi ada satu benda yang menarik perhatian aku.



JENG JENG JENG......



Skin Renew punya BB CREAM. (padahal tatau pun apa tu BB cream) Kebetulan pulak tadi ada promotion. Harga sebenar rm 55. Tapi tadi jadi rm 15. Apalagi, jangan fikir banyak. Terus aku bayar. ZASSSSSS!!!



BB Cream



Tapi sebelum beli tu of course aku tanya dulu, apa yang buat aku tertarik ialah BB cream dia guna herba. So aku rasa dr segi logik nya better than chemical kan. Sebab tu aku beli. (padahal terpedaya) Plus dia kata BB Cream ni macam foundation tapi lagi banyak manfaat. Aku ada 2 bekas foundation tapi aku tak pakai sbb lagi suka pakai moisturizer Olay yang 10 hengget tu je. Last2, foundation itu jadi makanan tong sampah. Tapi aku rasa BB Cream ni better than a foundation. We'll seeee..





Tapi.... kecik sangat.. Pakai seminggu habis kot. cheh.



Nanti bila aku dah pakai, I'll write an entry about this BB Cream. Tapi semua rangkaian product dari skin renew ni guna herbs. Apatah benda yang dia kata bagus yang ada dlm product dia ni, P-7 ke G-7 tah. tak ingat aku. Tapi dia kata product derang semua water based, so tak oily.



Nak tahu lebih lanjut, boleh layari SKIN RENEW OFFICIAL WEBSITE



Akhir kata, aku tak beli pun tempat kasut kat ikea sbb TER-beli rantai Jed, TER eh bukan SENGAJA. Kbye!


#apaajmasak : Resipi Ayam masak Kicap dan Sawi Oyster

Salam Baru nak start menulis balik sebab dapat laptop baru dari IBM hahahhaha perangai kan. Btw aku dah pindah rumah sendiri. Ma...